събота, 18 април 2020 г.

КОЗУНАК С ЛИМОНОВИ КОРИЧКИ

Рецептата е на Дориана Чукова /копи пейст/, добавих само пакет лимонови корички и 1 ч.л. ракия, за по-бързо втасване на тестото.
Двата козунака са с шарен локум и стафиди, а третият с шоколад и стафиди.


Продукти:
1 кг. и 200-250 гр.брашно, пресято 2 пъти;
6 - яйца размер М, средно големи;
1/2 ч.л. - сол;
320 гр. - захар, аз я разтварям в млякото ;
100 гр. - масло (не маргарин), или мас (аз слагам мас), смесено с
150 мл. - олио;
250 мл. прясно мляко;
настъргана кора от 1голям сочен пресен лимон (само жълтата част);
2 прахчета ванилия или 1 с.л. течна ;
50 мл.- ром или коняк за накисване на стафидите;
1 кубче мая - 42 грама или 14 гр. суха мая ( 2 пакетчета по 7 гр.);
стафиди;
бадеми (обелени след накисване в гореща вода или за 20 сек. в микровълновата в съд с вода);
Приготвяне:

Кубчето мая се размива в 50 мл. от хладкото мляко с 2 с.л. от захарта и 3-4 с.л. от брашното. Оставя се да втаса около 10-15 мин. на топло. Всички продукти трябва да са със стайна температура, брашното даже може да се загрее малко във фурната , омесва се тесто , като се слага половината от смесените две мазнини, като другата половина се добавя към тестото при месенето. Месенето става, като натискаме с длани към плота и разтягаме тестото , за да се активира максимално глутена. Така стават "конците". Месим с много мазни ръце, като вземаме от останалата мазнина докато свърши. Тестото трябва да е стегнато и еластично, като възглавничката на ухото ви. Не добавяме безразборно брашно. Месим, докато по повърхността на топката тесто започнат да се образуват мехурчета. Оставя се да втаса, час-два, зависи от температурата на помещението, или около час в изключена фурна с голяма купа гореща вряла вода на дъното. Или в леко загрята и изключена фурна - 30 градуса. След като удвои обема си, тестото се "обезвъздушава с обратното на юмруците, разделя се на желаните бройки, или му се придава желания от вас вид, без да се мачка много, не се меси повече !!, правят се фитили , прибавят се пълнежите стафиди, шоколад, локум .... във фитилите , (ако има пълнежи)и се усукват . Колкото повече ги усуквате, толкова повече стават на конци , плете се хлабаво, за да не се спукат плитките при следващото втасване и печенето . Сплетените козунаци се поставят в съдовете за печене върху хартия ,която се намачква, за да стои на място, не се маже с мазнина и се оставят да втасат отново , поне 40-60 мин., пак в изключената фурна с гореща вода на дъното на фурната или в загрятата леко до 30 градуса и изключена такава. Втасалите козунаци се намазват с четка внимателно с 1 жълтък разбит с малко вода - 1-2 ч.л. Набучваме го по плетките на плитките с цели белени бадеми . Слагат се в средата на студена фурна , или един ред по-надолу ,(всеки си знае фурната) , която се включва на 150 градуса Ц . След 10-15-20 мин. се покрива с алуминиево фолио и се увеличава температурата на печене на 170 - 180 градуса Ц. Печем още 20-25 мин. или до суха клечка, като междувременно се следи какво става под фолиото, може да се върне отново на средния ред , може да се маха и слага фолиото.... Въобще, трябва да се стои до печката ! Няма проблем ако се отваря фурната. 
След изваждане от фурната мажем с четка със захарен сироп 1:1 захар : вода и ръсим веднага със захар по възможност с по-големи кристали, или с намокрена и натрошена пудра захар, която полепва по сиропа. Ако искате резултати , като на снимките, спазвайте ВСИЧКО написано по-горе. От тази доза се получават 3 козунака по 750 - 800 гр.



































Може да посетите моите  фейсбук страници:

" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.



Няма коментари:

Публикуване на коментар