петък, 17 април 2020 г.

КОЗУНАЧЕНО РУЛО

На Великден редом с козунаците на трапезата е добре да присъства и ароматно козуначено руло. С идея от една моя сполучлива  питка реших рулото да придобие малко по различен вид от обикновения. Ето резултата:








ПРОДУКТИ:
  • суха мая 7 г
  • брашно 600 г с доомесване общо
  • прясно мляко 150 г
  • захар 100 г
  • яйца 2 бр.
  • 1 к.л. сол
  • масло 2 с.л.
  • олио 2 с.л.
  • сушени портокалови корички/домашни/ 1 с.л.
  • ванилова захар
и още:
за пълнежа:
  • домашен конфитюр от смокини 1/2 ч.ч.
  • орехови ядки 1 к.ч.
за отгоре:
  • жълтък и олио 1 ч.л.
  • захар 2 с.л.
  • белени бадеми 10-15 бр.
ПРИГОТВЯНЕ:

Прясното мляко се затопля и към него се прибавя захарта, бърка се докато се разтопи. В голяма купа се пресява 500 г брашно, прави се кладенче в него и се сипват прясното мляко със захарта, сухата мая, сол, ванилова захар, портокалови корички, разбитите яйца, смесената мазнина масло и олио. При замесване на тестото се добавя постепенно останалото брашно. Тестото трябва да е меко и еластично. Слага се в купа, покрива се с кърпа или стреч фолио и се оставя да удвои обема си.
След като това стане тестото се разделя на две части. Едната част е по-малка, тя се разточва  на правоъгълник, намазва се с конфитюр.  Над конфитюра се  посипват орехови ядки и се навива на руло. След това се разточва по-голямата част от тестото, на правоъгълник, който трябва да е с 1 см по дълъг и по-широк от първият.
Правят се хоризонтални разрези на правоъгълника от двете страни, като посредата се оставя място за поставяне на рулото. Срязаните краища се прехлупват върху рулото отляво и отдясно, като се редуват. Оформеното руло се поставя в кексова форма, върху хартия за печене и се изчаква втасване. След това рулото се намазва с разбит жълтък с олио, слагат се белени бадеми, посипва се със захар. Пече се на 180 градуса, за около 40-50 минути, на ниска скара, във фурна с вентилатор. Рулото се наглежда се да не изгори отгоре, затова по време на печенето се покрива с алуминиево фолио.
ВКУСНО!



































Може да посетите моите  фейсбук страници:

" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.

























Няма коментари:

Публикуване на коментар