неделя, 6 октомври 2019 г.

ДОМАШЕН РЪЖЕНО-ПШЕНИЧЕН ХЛЯБ



ПРОДУКТИ:
брашно микс ръжено-пшенично 500 г
мая 1/2 кубче
растителна мазнина 2 с.л.
сол 1 ч.л.
захар 1 ч.л.
топла вода 300 мл

ПРИГОТВЯНЕ:

Затоплете водата и разтворете маята в нея.
Прехвърлете в голяма купа и добавете 
сол, захар, растителна мазнина.
Разбъркайте добре и започнете да сипвате 
брашното през сито, чашка по чашка.
Започнете да месите докато не получите
 меко и лепнещо тесто.
Набрашнете плота и изсипете тестото.
Месете, докато получите меко тесто,
което не лепне повече.
Прехвърлете тестото в омазнена купа и
 се покрийте с кърпа.
Оставете тестото да удвои обема си.
Щом тестото втаса оформете хляб в желана форма.
Наръсете с царевично брашно и  направете разрези.
 Прехвърлете в глинена тавичка
 и оставете да втаса отново.
Хлябът се пече на 220 градуса в началото,
след което фурната се намаля на 200 градуса.
По време на печенето се поставя купа
 с вода във фурната.
По този начин хлябът остава с мека
 коричка и не пресъхва.
Ухае чудесно, а и е много вкусен.
ДОБЪР АПЕТИТ!











Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                 за приготвяни рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.

2 коментара: