събота, 17 август 2019 г.

МЪРЗЕЛИВА ЛЮТЕНИЦА

Мързелива, защото всички продукти са нарязани и се пекат в сурово състояние във фурната. Е,няма много цапане, и ако добре се организираш става бързо, освен това става успешна и доста вкусна. 


ПРОДУКТИ:

чаша с вместимост 200 мл
  • червени чушки 2 кг
  • домати 2 кг
  • патладжан 700 г
  • моркови 500 г
  • лук 2 глави
  • чесън 1 глава
  • оцет 1/3 ч.ч.
  • червено вино 1/3 ч.ч.
  • олио 1 ч.ч.
  • сол 3 суп.л.
  • захар 2/3 ч.ч.
  • черен пипер
  • кимион
ПРИГОТВЯНЕ:

Всички зеленчуци се измиват и почистват.
Патладжанът се нарязва на едри кубчета, оставя се в солена вода за около час. Останалите зеленчуци без доматите се режат на едро и се поставят в голяма тава. Разбъркват се добре и се овкусяват със сол, захар, оцет, червено вино и олио, с посочените количества.Тавата се покрива с алуминиево фолио, но не изцяло за да може зеленчука свободно да се изпарява. Зеленчуците се пекат  за около 2  часа на 250 градуса, като се наблюдават. През това време се смилат доматите и се изваряват на котлона, след което се смесват със зеленчуците, които вече са поизвряли. Добавя се черен пипер, кимион. Щом остане на мазнина лютеницата се изважда и се пасира два пъти. Събира се в буркани, затваря се и се стерилизира 15-20 минути.

ДОБЪР АПЕТИТ!







Ако са ви допаднали моите простички и лесни за приготвяни рецепти 
може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също и да посетите фейсбук страницата:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" 

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.


Няма коментари:

Публикуване на коментар