събота, 22 юни 2019 г.

МИДИ С ОРИЗ /КАТО НА ТАТКО/

МИДИ С ОРИЗ - ястие любимо от детството ми. 
Мидите трябва да се пресни, затворени и да ухаят на море. Аз купувам култивирани, които се отглеждат в мидени ферми, по чисти са, а и нямат вътре бисери. Важно е да се почистят добре от водорасли  и други влакнести неща.
Баща ми ги правеше по свой начин и у дома се хапваха с апетит.


ПРОДУКТИ:
  • култивирани миди 1 кг
  • ориз 1 ч.ч.
  • лук 1 глава
  • доматен сок 300мл
  • кервиз
  • копър
  • сол
  • черен пипер млян и на зърна
  • червен пипер
  • джоджен
ПРИГОТВЯНЕ:

Нарязвам лука и го задушавам в тенджерка. Прибавям доматен сок, вместо него може пресен домат или доматено пюре. Изчаквам да поври, слагам сухите подправки, кервиз, вода около 1 л и щом заври пускам мидите, веднага след това ориза. Захлюпвам тенджерката и намалям котлона, оставям да ври на слаб огън. След като мидите са се отворили и напълнили с ориз, прибавям пресен джоджен и сервирам, като поръсвам с копър.
Мидите са вкусни както топли, така и студени.
ДОБЪР АПЕТИТ!











Може да посетите моята фейсбук страница "Вкусно с Таня",или пък да се включите в кулинарните ни групи "Различните вкусове" и "Край софрата".

Снимките от този блог са обект на авторско право.


Няма коментари:

Публикуване на коментар