МИДИ С ОРИЗ - ястие любимо от детството ми.
Мидите трябва да се пресни, затворени и да ухаят на море. Аз купувам култивирани, които се отглеждат в мидени ферми, по чисти са, а и нямат вътре бисери. Важно е да се почистят добре от водорасли и други влакнести неща.
Баща ми ги правеше по свой начин и у дома се хапваха с апетит.
ПРОДУКТИ:
- култивирани миди 1 кг
- ориз 1 ч.ч.
- лук 1 глава
- доматен сок 300мл
- кервиз
- копър
- сол
- черен пипер млян и на зърна
- червен пипер
- джоджен
Нарязвам лука и го задушавам в тенджерка. Прибавям доматен сок, вместо него може пресен домат или доматено пюре. Изчаквам да поври, слагам сухите подправки, кервиз, вода около 1 л и щом заври пускам мидите, веднага след това ориза. Захлюпвам тенджерката и намалям котлона, оставям да ври на слаб огън. След като мидите са се отворили и напълнили с ориз, прибавям пресен джоджен и сервирам, като поръсвам с копър.
Мидите са вкусни както топли, така и студени.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Може да посетите моята фейсбук страница "Вкусно с Таня",или пък да се включите в кулинарните ни групи "Различните вкусове" и "Край софрата".
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар