сряда, 23 януари 2019 г.

СКУМРИЯ "РОПОТАМО"

От малка обичам да хапвам риба, пържена, готвена, печена или пък на супа. Морско чедо съм все пак.😃
Скумрия "Ропотамо" е една от любимите ми рецепти.
Сравнително бързо се приготвя, а същевременно става много вкусна.


Необходими продукти:

скумрия 2 бр.
кисели краставички от туршия 3 бр. или мариновани
сварен сух бял боб 1 ч.ч.
лук 2 глави
моркови 3 бр.
лимон 
доматено пюре 300 г
вода едно бурканче/от пюрето/
олио
сол, черен пипер, червен пипер,
 риган, магданоз
дафинов лист

Приготвяне:

Когато готвя бял боб винаги си оставям
 малко количество от него, да ми послужи за салата или
 пък за друго ястие.
 Почистих скумрията старателно,
разрязах на едри парчета и направих по един
 процеп, за лимон.
Приготвих солен разтвор, в който поставих рибата и 
оставих да престои около час, за да си поеме солта.
Нарязах лук, моркови 
и ги задуших.
Прибавих домашно доматено пюре
 300 г и толкова вода.
Овкусих с малко сол, защото
 краставичките са от туршия, добавих черен пипер, червен пипер, риган, магданоз, дафинов лист.
И още боб, краставички и готвих няколко минути.
Прехвърлих в тава, в която наредих
 скумрията, с парче лимон в процепа.
Омазних рибката с четчица.
Сложих да се пече на 190 градуса, за 30 минути.

ДОБЪР АПЕТИТ!



Ако са ви допаднали моите простички и лесни за приготвяни рецепти 
може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също и да посетите фейсбук страницата:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" 

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.

4 коментара: