понеделник, 2 септември 2024 г.

Пълнозърнести хлебчета - тип *франзели*

Ароматни и вкусни с хрупкава коричка.



Продукти:

пълнозърнесто брашно 350 г
бяло брашно 200 г
прясна мая 1/2 кубче
сол 1 ч.л.
захар 1 ч.л.
зехтин/олио/ 2 суп.л.
ракия 1 суп.л.
топла вода 350 мл
сусамено семе  за поръсване

Приготвяне:

В купа се слага мая, захар, част от водата 
и 2-3 лъжици бяло брашно.
Изчаква се маята да се активира.
В купа за месене на тесто се сипва
брашното, предварително пресято,
прави се кладенче и
се прибавя сол, зехтин, ракия, останалата
топла вода и активираната мая.
Разбърква се.
Замесва се меко тесто,
което се прехвърля в купата и
се покрива с памучна кърпа.
Оставя се да втаса-да удвои обема си.
Слет това тестото се дели на 4 части.
От всяка се оформят хлебчета
с форма на франзели.
Поставят се в тава, върху
хартия за печене и се оставят да втасат.
Намазват се с малко вода,
поръсват се със сусамено семе и
малко брашно,
 слагат се да се пекат във фурна,
на 180 градуса, за 25 минути.
След като се изпекат  франзелите
се изваждат, покриват се с кърпа,
след което са готови за консумация.

Добър апетит!




 Ако  моите рецепти са ви харесали,

може да посетите  фейсбук страниците ми: 
"МОЯТ ВКУС /my taste/"

 https://www.facebook.com/mytasted/

 "Сготви с Таня"

https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/

"Да сготвим нещо вкусно"

 https://www.facebook.com/cookwillingly/

или пък да се включите в кулинарните ни групи

 "Различните вкусове"

https://www.facebook.com/groups/928419507224121/    

"Край софрата"  

                       https://www.facebook.com/groups/398870647175770/ 

"Кухня за всеки

https://www.facebook.com/groups/330503414681518


Няма коментари:

Публикуване на коментар