Ароматни и вкусни с хрупкава коричка.
Продукти:
пълнозърнесто брашно 350 г
бяло брашно 200 г
прясна мая 1/2 кубче
сол 1 ч.л.
захар 1 ч.л.
зехтин/олио/ 2 суп.л.
ракия 1 суп.л.
топла вода 350 мл
сусамено семе за поръсване
Приготвяне:
В купа се слага мая, захар, част от водата
и 2-3 лъжици бяло брашно.
Изчаква се маята да се активира.
В купа за месене на тесто се сипва
брашното, предварително пресято,
прави се кладенче и
се прибавя сол, зехтин, ракия, останалата
топла вода и активираната мая.
Разбърква се.
Замесва се меко тесто,
което се прехвърля в купата и
се покрива с памучна кърпа.
Оставя се да втаса-да удвои обема си.
Слет това тестото се дели на 4 части.
От всяка се оформят хлебчета
с форма на франзели.
Поставят се в тава, върху
хартия за печене и се оставят да втасат.
Намазват се с малко вода,
поръсват се със сусамено семе и
малко брашно,
слагат се да се пекат във фурна,
на 180 градуса, за 25 минути.
След като се изпекат франзелите
се изваждат, покриват се с кърпа,
след което са готови за консумация.
Добър апетит!
Ако моите рецепти са ви харесали,
може да посетите фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"
https://www.facebook.com/mytasted/
"Сготви с Таня"
https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/
"Да сготвим нещо вкусно"
https://www.facebook.com/cookwillingly/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
https://www.facebook.com/groups/928419507224121/
"Край софрата"
https://www.facebook.com/groups/398870647175770/
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Няма коментари:
Публикуване на коментар