неделя, 4 август 2024 г.

ЗАПЕКАНКА "ОГРЕТЕН"



Продуктите:

сварени картофи към 500-600 г
яйца 3 бр.
извара 100 г
краве сирене 100 г
кашкавал 70 г
пушен бекон 100 г
брашно 1 суп.л.
сметана за готвене 200 мл
черен пипер1/2 ч.л.
самардала непълна 1 ч.л.
масло 40 г
магданоз за поръсване

Приготвяне:

Картофите се намачкват с преса, 
докато са още топли.
Не е необходимо да са фино намачкани.

Яйцата се разбиват и смесват с изварата,
сиренето, нарязания бекон,
брашното и сметаната.
Слага се черен пипер, самардала.
Сместа се разбърква.

Тавата се намазва с масло.
Намачканите картофи се сипват в тавата.
Върху тях се излива яйчената смес.
Останалото масло се нарязва отгоре,
настъргва се кашкавал и леко
се разбърква всичко, 
за да се получи спойка.

Огретенът се пече във фурна, за
30 минути, на 180 градуса.

Тъй като количеството беше малко,
ползвах мултикукър със запичане.
В основния съд на мултикукъра  се слага 
метална скара с крачета и върху нея,
тавата с огретена.
Пече се 20 минути, на 200 градуса.

ДОБЪР АПЕТИТ!





                                    Ако  моите рецепти са ви харесали,
може да посетите  фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"

 https://www.facebook.com/mytasted/

 "Сготви с Таня"

https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/

"Да сготвим нещо вкусно"

 https://www.facebook.com/cookwillingly/

или пък да се включите в кулинарните ни групи

 "Различните вкусове"

https://www.facebook.com/groups/928419507224121/    

"Край софрата"  

                       https://www.facebook.com/groups/398870647175770/ 

                                         
                                          "Кухня за всеки

https://www.facebook.com/groups/330503414681518


Снимките от този блог са обект на авторско право.  

 

 

2 коментара:

  1. Приготвих я и се получи много вкусно! Не добавих бекон, за да е вегетарианско ястие и пак е чудесно! Благодаря ти за поредната сполучлива рецепта, Танче! <3

    ОтговорИзтриване