Опитах го по време на една екскурзия в Турция и сега
реших да го приготвя, като споделя рецептата с Вас.
Разбрах, че мюсулманите го приготвят за празника Рамадан.
ПРОДУКТИ:
380 мл топла вода
21 г прясна или 7 г суха мая
1 ч.л. захар
1 суп.л. сол
брашно 500 г
1 суп.л.олио
заливка:
1 жълтък
1 и 1/2 суп.л. кисело мляко
за поръсване:
сусам, слъчогледово и маково семе
ПРИГОТВЯНЕ:
Първо се смесва част от топлата вода, прясна мая, захар и малко брашно
в купа и се изчаква 10 минути, за да втаса маята.
В голяма купа се сипва останалата вода, брашно, сол
и втасалата мая.
Замесва се лепнещо тесто, оформя се на
топка и се намазва с мазнина.
Поставя се в купа, покрива се с кърпа и се оставя да
удвои обема си, около час.
След това тестото се разгъва и сгъва 5-6 пъти и
се разделя на 4 топки.
Всяка топка се поставя върху хартия за
печене, посипана с брашно, обикновено с царевично.
Покрива се с кърпа и се изчаква да втаса 20 минути.
След това се намазва със смес от жълтък и кисело мляко.
Оформя се с пръсти на квадрати или ромбоиди,
поръсва се със семена
и се пече на 240 градуса,
за 12-14 минути.
Щом се изпекат, хлебчетата се изваждат от фурната,
покриват се с памучна кърпа,
оставят се за 15 минути, да починат.
НАСЛАДЕТЕ ИМ СЕ!
Ако моите рецепти са ви харесали,
може да посетите фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"
https://www.facebook.com/mytasted/
"Сготви с Таня"
https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/
"Да сготвим нещо вкусно"
https://www.facebook.com/cookwillingly/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
https://www.facebook.com/groups/928419507224121/
"Край софрата"
https://www.facebook.com/groups/398870647175770/
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар