неделя, 23 юли 2023 г.

ТУРСКИ ХЛЯБ /RAMAZAN PIDESI/

Опитах го по време на една екскурзия в Турция и сега
реших да го приготвя, като споделя рецептата с Вас.
Разбрах, че мюсулманите го приготвят за празника Рамадан.


ПРОДУКТИ:

380 мл топла вода
21 г прясна или 7 г суха мая
1 ч.л. захар
1 суп.л. сол
брашно 500 г
1 суп.л.олио 

заливка:

1 жълтък
1 и 1/2 суп.л. кисело мляко

за поръсване:

сусам, слъчогледово и маково семе

ПРИГОТВЯНЕ:

Първо се смесва част от топлата вода, прясна мая, захар и малко брашно 
в купа и се изчаква 10 минути, за да втаса маята.
В голяма купа се сипва останалата вода, брашно, сол
и втасалата мая.
Замесва се лепнещо тесто, оформя се на
топка и се намазва с мазнина.
Поставя се в купа, покрива се с кърпа и се оставя да 
удвои обема си, около час.
След това тестото се разгъва и сгъва 5-6 пъти и
се разделя на 4 топки.
Всяка топка се поставя върху хартия за
печене, посипана с брашно, обикновено с царевично.
Покрива се с кърпа и се изчаква да втаса 20 минути.
След това се намазва със смес от жълтък и кисело мляко.
Оформя се с пръсти на квадрати или ромбоиди,
поръсва се със семена
 и се пече на 240 градуса,
за 12-14 минути.
Щом се изпекат, хлебчетата се изваждат от фурната,
 покриват се с памучна кърпа,
 оставят се за 15 минути, да починат.

НАСЛАДЕТЕ ИМ СЕ!








 Ако  моите рецепти са ви харесали,
може да посетите  фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"

 https://www.facebook.com/mytasted/

 "Сготви с Таня"

https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/

"Да сготвим нещо вкусно"

 https://www.facebook.com/cookwillingly/

или пък да се включите в кулинарните ни групи

 "Различните вкусове"

https://www.facebook.com/groups/928419507224121/   

                                                         "Край софрата"  

                       https://www.facebook.com/groups/398870647175770/ 

                                         
                                          "Кухня за всеки

https://www.facebook.com/groups/330503414681518


Снимките от този блог са обект на авторско право.    


    

Няма коментари:

Публикуване на коментар