ПРОДУКТИ:
прясно мляко 250 мл
прясна мая 20 г
захар 1 с.л.
яйца 2 бр. /като 1 жълтък е за намазване на тутманика/
олио 3 суп. л.
сол 1 ч.л.
брашно 550-570 г
масло 1/2 пак. от 125 г
сирене 200 г натрошено
ПРИГОТВЯНЕ:
Маята се активира в 100 мл затоплено прясно мляко, заедно със захар
и 2-3 суп.л.брашно.
Тестото замесих в хлебопекарна, за по-бързо.
И така- в контейнера на
хлебопекарната се сипва олио, останалото прясно мляко,
разбитите яйца, пресятото брашно, сол и активираната мая.
Включва се програма 11 за месене на паста, за 15 минути, два пъти.
Тестото трябва да е меко, нелепнещо.
То се оставя да почине 30-40 минути, като през
това време удвоява обема си.
След това, тестото се разделя на 4 топки.
Всяка топка се разточва на тънка кора, с диаметър 25-26 см.
Намазва се с разтопено масло и се наръсва със сирене.
Четирите кори се нареждат една върху друга.
Разточват се внимателно, леко, с точилка на обща кора,
с диаметър 30 см .
Разрязва се на 6 части, както е показано на снимката и всяка
част се усуква.
Тавата се застила с хартия за печене и всяка
усукана част се подрежда в нея.
Покрива се с кърпа и се оставя да втаса и напълни тавата.
След това тутманикът се намазва със смес от разбит жълтък, прясно мляко
и няколко капки олио,
поръсва се със семена, с каквито разполагате и се
пече на 170-180 градуса, за 35-40 минути.
НАСЛАДЕТЕ МУ СЕ!
Ако моите рецепти са ви харесали,
може да посетите фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"
https://www.facebook.com/mytasted/
"Сготви с Таня"
https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/
"Да сготвим нещо вкусно"
https://www.facebook.com/cookwillingly/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
https://www.facebook.com/groups/928419507224121/
"Край софрата"
https://www.facebook.com/groups/398870647175770/
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар