неделя, 28 май 2023 г.

ПИТКА "СЛЪНЦЕ"

"Бабо ще ми направиш ли питка?"
Попита ме най-голямата ми внучка Даниела,
ще празнуваме завършването ми с приятели, на хижа.
Как да и откажа, запретнах ръкави и ето я.
Питка "Слънце" - като нея...



ПРОДУКТИ:

тестото е замесено в хлебопекарна.

около 550-570 г брашно
20 г прясна мая 
250 мл топло прясно мляко 
1 ч.л.захар
1ч.л.сол
масло 30-40 г
яйца 2 бр./като 1 от жълтъците се оставя за намазване/
зехтин или олио 2 суп.л.
семена по избор

ПРИГОТВЯНЕ:

В 100 мл  от топлото мляко се разтваря маята,
заедно с 2 с.л.брашно и 1 ч.л. захар.
Оставя се да се активира.
В контейнера на хлебопекарната се поставя
зехтин, 150 мл прясно мляко, разбитите яйца.
Прибавя се пресято брашно, сол и активираната мая.
Стартира се програма "тесто за паста" два пъти, за 15 минути.
Тестото се оставя да втаса в хладилника, в намазан с
мазнина плик, за една нощ,
тъй като питката трябваше да пека рано сутринта.
След това се разделя на две равни части по 515 г.
Всяка топка се разточва на кора с
диаметър 30 см.
Долната кора се намазва с меко масло,
върху нея се слага втората кора.
Така подредени се нарязват през средата
на две равни части и всяка от 
тях се навива на руло.
Всяко руло се нарязва през 3 пръста
разстояние, при мен се получиха по 6 броя.
Тавата се покрива с хартия за печене и
нарязаните рулца се подреждат.
Покриват се с кърпа и се оставят да втасат.
След това рулцата се намазват със
смес от разбит жълтък, прясно мляко и олио.
Поръсват се със семена.
Питката се пече се в нагрята фурна,
 на 180 градуса, на долна скара,
едновременно на долно и горно печене,
за около 40-45 минути.
След като се изпече, питката се изважда от фурната
и се намазва още топла, с масло.

ДОБЪР АПЕТИТ!











Ето я и нея - нашата прекрасна Даниела.



Ако  моите рецепти са ви харесали,
може да посетите  фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"

 https://www.facebook.com/mytasted/

 "Сготви с Таня"

https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/

"Да сготвим нещо вкусно"

 https://www.facebook.com/cookwillingly/

или пък да се включите в кулинарните ни групи

 "Различните вкусове"

https://www.facebook.com/groups/928419507224121/   

                                                         "Край софрата"  

                       https://www.facebook.com/groups/398870647175770/ 

                                         
                                          "Кухня за всеки

https://www.facebook.com/groups/330503414681518


Снимките от този блог са обект на авторско право.    


Няма коментари:

Публикуване на коментар