По идея на Йоли.
Изключително вкусен хляб, на конци,
много ароматен, който влиза в графа любими.
За да си го приготвите е нужно:
прясно мляко 250 мл
прясна мая 20 г
захар 1 ч.л.
яйца 2 бр/ като се отделя малко за намазване на хляба/
сол 1 ч.л.
брашно 450 г +2 суп.л.за доомесване на хляба
разтопено масло 40-50 г
зехтин 2 суп.л.
ракия 1 суп.л.
няколко листа пресен лапад по-крехки
див лук 3-4 перца
Ползвах хлебопекарна за омесване на тестото.
Първо активирах маята с част от прясното мляко,
захарта и 2-3 лъжици брашно.
В контейнера на хлебопекарната сипах зехтин
върху бъркалките, останалото затоплено прясно мляко,
ракия, брашно, сол и активираната мая.
Пуснах хлебопекарната на програма за месене
на паста, за 15 минути, два пъти,
като на второто месене прибавях по малко
по-голямата част от разтопеното масло.
Получи се топка леко лепнещо тесто,
което сложих в купа и покрих с памучна кърпа,
за да втаса.
След втасването разделих тестото на три еднакви
части, и оформих три фитила,
като потапях пръсти в останалото масло.
Сплетох фитилите, като между тях
сложих няколко листа лапад и
стъбла див лук, за свежест.
Оставих хляба да втаса, след
което намазах с разбито яйце,
поръсих с маково семе.
Сложих да се пече на първо ниво
във фурната, на 180 градуса,
с вентилатор, за 30 минути.
Към средата на печенето покрих хляба с
намокрена хартия за печене,
за да не прегори и изсъхне.
НАСЛАДЕТЕ МУ СЕ!
Ако моите рецепти са ви харесали,
може да посетите фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"
https://www.facebook.com/mytasted/
"Сготви с Таня"
https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/
"Да сготвим нещо вкусно"
https://www.facebook.com/cookwillingly/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
https://www.facebook.com/groups/928419507224121/
"Край софрата"
https://www.facebook.com/groups/398870647175770/
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар