неделя, 21 май 2023 г.

ХЛЯБ С ОВЕСЕНИ ЯДКИ И СЕМЕНА БЕЗ МЕСЕНЕ




ПРОДУКТИТЕ:

400 г брашно
7 г суха мая
80 г фини овесени ядки 
семена: 30 г тиквени 
30 г ленено семе 
30 г сусам 
7 г сол
7 г захар
350 г топла вода

за поръсване отгоре:

5 г овесени ядки
5 г ленено семе
5 г сусам

за поръсване на тавата пълнозърнесто брашно

В купа се смесват брашно, мая, овесени ядки,
семена и сол.
Прибавя се топла вода и сместа се разбърква с
дървена лъжица или шпатула.
Получава се лепкаво тесто, което се оставя да втаса,
докато удвои обема си.

Щом втаса тестото се изважда с набрашнени
ръце и се оформя в желана форма, без да се меси.
Слага се в тавата, върху 
хартия за печене, поръсена с
пълнозърнесто брашно и се изчаква към
30 минути, за да втаса.
Семената за поръсване се смесват и
се разпределят върху тестото, като се
притискат с ръка леко, за да залепнат добре.
Прави се разрез отгоре с бръснарско ножче.
Хлябът се пече в загрята фурна,
на 220 градуса, с вентилатор, първо 10 минути,
след което градусите се намалят, 
на 180 градуса и се пече още 25-30 минути.
На дъното на фурната се поставя
купа с вода, за по-хрупкава коричка на хляба.

ДОБЪР АПЕТИТ!











Ако  моите рецепти са ви харесали,
може да посетите  фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"

 https://www.facebook.com/mytasted/

 "Сготви с Таня"

https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/

"Да сготвим нещо вкусно"

 https://www.facebook.com/cookwillingly/

или пък да се включите в кулинарните ни групи

 "Различните вкусове"

https://www.facebook.com/groups/928419507224121/   

                                                         "Край софрата"  

                       https://www.facebook.com/groups/398870647175770/ 

                                         
                                          "Кухня за всеки

https://www.facebook.com/groups/330503414681518


Снимките от този блог са обект на авторско право.    


2 коментара: