Ползвах рецептата на Светла Иванова с някой промени от мен.
За да си приготвите тези вкусни постни сармички с лапад
Ви е нужно:
лапад 2 връзки с по-широки листа
коприва 1 шепа попарена набързо в гореща вода
ориз 1/2 ч.ч.
булгур 1/2 ч.ч.
пресен лук 3 стръка
пресен чесън 1 стрък
джоджен 3-4 клончета
сол
черен пипер
червен пипер
лимон 2 резена
олио 3 суп.л.
вода 1 и 1/2 ч.ч.
за сосчето:
1 суп.л. топено крем сирене
3-4 суп.л. кисело мляко
парченце масло
червен пипер 1/2 ч.л.
Лападът се измива,
и с остър нож се отстранява дръжката и
дебелата част по средата.
Внимава се да не се пробие листото.
Лападът се топва набързо, листо
по листо, в подсолена, гореща вода и се изважда в чиния.
Лукът и чесънът се нарязват и задушават
в мазнина и малко вода.
Прибавя се нарязаната коприва, измитите
ориз, булгур и водата.
Щом водата изври, готовата плънката се маха от
котлона, поръсва се сол, пипер и джоджен и се разбърква.
Щом се охлади плънката, се завиват сармички от опаковата
страна на листото.
В плитка тенджера или тиган, предварително
омазнен, сармичкитесе нареждат на един ред,
сипва се вода до средата им,
слага се парче лимон за свежест.
Похлюпват се и се варят на бавен огън,
докато поемат водата.
Към сармичките приготвям сос, като смесвам
топено крем сирене, кисело мляко, парченца
пресен чесън и заливка от разтопено масло с червен пипер.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Ако моите рецепти са ви харесали,
може да посетите фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"
https://www.facebook.com/mytasted/
"Сготви с Таня"
https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/
"Да сготвим нещо вкусно"
https://www.facebook.com/cookwillingly/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
https://www.facebook.com/groups/928419507224121/
"Край софрата"
https://www.facebook.com/groups/398870647175770/
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар