Представям ви още една рецепта от тефтера на моята майка,
от странджанския край, село Индже войвода.
Наричали са го "гол зелник", защото се е приготвял без кори за баница.
Сега се среща с ново име "пай"☺.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
лапад 2 връзки
коприва 2 шепи
пресен лук 3-4 стръка
яйца 4 бр.
прясно мляко 500 мл
брашно 4 суп.л.
сода бикарбонат 1/2 ч.л.
олио 4 суп.л.
джоджен пресен 3-4 клончета/аз сложих сух 1 ч.л./
сол 1 ч.л.
черен пипер 1/3 ч.л.
червен пипер 1/2 ч.л.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:
Копривата и лападът се измиват и почистват.
Попарват се в гореща вода за кратко, след което се измиват със студена вода и отцеждат.
Нарязва се пресния лук и попарените зелении.
В тиган се запържва лука, добавят се зелениите, разбърква се.
Прибавя се брашно, лъжица по лъжица, след него прясното мляко.
Поръсва се сол, черен и червен пипер, сух джоджен и се разбърква.
Оставя се настрани да се охлади.
Яйцата се разбиват и прибавят към охладената смес.
Разбърква се и се сипва в тава, постлана с хартия за печене.
Паят се пече на в загрята фурна, на 200 градуса в началото, после се намаля на 180, за 25-30 минути.
ВКУСНО!
ДОБЪР АПЕТИТ!
Ако моите рецепти са ви харесали,
може да посетите фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"
https://www.facebook.com/mytasted/
"Сготви с Таня"
https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/
"Да сготвим нещо вкусно"
https://www.facebook.com/cookwillingly/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
https://www.facebook.com/groups/928419507224121/
"Край софрата"
https://www.facebook.com/groups/398870647175770/
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар