неделя, 23 април 2023 г.

ПАЙ С ЛАПАД И КОПРИВА

Представям ви още една рецепта от тефтера на моята майка,
от странджанския край, село Индже войвода.
Наричали са  го "гол зелник", защото се е приготвял без кори за баница.
Сега се среща с ново име "пай"☺.



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
лапад 2 връзки
коприва 2 шепи
пресен лук 3-4 стръка
яйца 4 бр.
прясно мляко 500 мл
брашно 4 суп.л.
сода бикарбонат 1/2 ч.л.
олио 4 суп.л.
джоджен пресен 3-4 клончета/аз сложих сух 1 ч.л./
сол 1 ч.л.
черен пипер 1/3 ч.л.
червен пипер 1/2 ч.л.

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Копривата и лападът се измиват и почистват.
Попарват се в гореща вода за кратко, след което се измиват със студена вода и отцеждат.
Нарязва се пресния лук и попарените зелении.
В тиган се запържва лука, добавят се зелениите, разбърква се.
Прибавя се брашно, лъжица по лъжица, след него прясното мляко.
Поръсва се сол, черен и червен пипер, сух джоджен и се разбърква.
Оставя се настрани да се охлади.
Яйцата се разбиват и прибавят към охладената смес.
Разбърква се и се сипва в тава, постлана с хартия за печене.
Паят се пече на в загрята фурна, на 200 градуса в началото, после се намаля на 180, за 25-30 минути.
ВКУСНО!

ДОБЪР АПЕТИТ!






Ако  моите рецепти са ви харесали,
може да посетите  фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"

 https://www.facebook.com/mytasted/

 "Сготви с Таня"

https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/

"Да сготвим нещо вкусно"

 https://www.facebook.com/cookwillingly/

или пък да се включите в кулинарните ни групи

 "Различните вкусове"

https://www.facebook.com/groups/928419507224121/   

                                                         "Край софрата"  

                       https://www.facebook.com/groups/398870647175770/ 

                                         
                                          "Кухня за всеки

https://www.facebook.com/groups/330503414681518


Снимките от този блог са обект на авторско право.    



 

Няма коментари:

Публикуване на коментар