Предлагам да опитате тази вкусна, много сочна
баница с копривени връхчета и сирене,
която ни стана любима през пролетта.
ПРОДУКТИ:
кори одрински 500 г
яйца 4 бр+ 2 за отгоре "м" размер
олио 1/ 2 ч.ч
връхчета коприва 2 шепи
пресен лук 2 връзки
джоджен 1 ч.л.
черен пипер щипка
сода бикарбонат 1 ч.л.
кисело мляко 1 ч.ч.
сирене 300 г
сусам 1 суп.л.
ПРИГОТВЯНЕ:
Копривата се измива и попарва във вряща вода
за 1-2 минути.
Изважда се с решетъчна лъжица в купа
и се облива със студена вода, за
да се запази цвета и при готвене,
нарязва се на ситно.
Лукътсе измива, нарязва и запържва за
кратко в тиган с мазнина.
Прибавя се и копривата за 2-3 минути,
след което се изважда от котлона,
поръсва се с щипка черен пипер.
В купа се разбиват 4 яйца.
Към тях се прибавя кисело мляко,
към което предварително е сипана содата,
за да може то да шупне,
натрошено сирене, олио и запържените зеленийки.
Всяка кора се на мазва с четчица,
напоена в мазнина, слага се плънка по
цялата и дължина и се навива на руло от
по дългата страна.
Навитата кора се слага в средата на тава, застлана
с хартия за печене, а около нея се
подреждат останалите кори.
2 яйца се разбиват с лъжичка олио и вода
и с този разтвор се намазва отгоре баницата.
По желание се поръсва със сусам.
Слага се да се пече в загрята
фурна, на 200 градуса в началото, след което
градусите се намалят на 180 г.
Баницата се пече до приятен, златист загар.
НАСЛАДЕТЕ И СЕ!
Ако моите рецепти са ви харесали,
може да посетите фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"
https://www.facebook.com/mytasted/
"Сготви с Таня"
https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/
"Да сготвим нещо вкусно"
https://www.facebook.com/cookwillingly/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
https://www.facebook.com/groups/928419507224121/
"Край софрата"
https://www.facebook.com/groups/398870647175770/
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар