вторник, 1 ноември 2022 г.

ТУТМАНИК

Тутманик с масло и сирене скъп спомен от детството
с невероятен аромат на вкусна, топла, прясно изпечена закуска,
чийто аромат се разнася из цялата къща.


ПРОДУКТИ:

 бяло брашно 450 г
 топла вода 250 г
суха мая 7 г
олио 2-3 суп.л.
сол 1 ч.л.
захар 1 и 1/2 ч.л.
семена по избор
масло 50 г

ПРИГОТВЯНЕ:

Тестото опитах да замеся в робот Нинджа, стана за
по-малко от минута, но може да се замеси по класическия начин.
В купа разтворих маята със топлата вода, захар и 5-6 супени лъжици
брашно. Оставих да шупне.
Брашното се пресява и смесва със солта, сипва се в
каната на робота.
Към него се прибавя олио и шупналата мая.
Роботът се включва на програма MIX, с ножа за тесто.
За по-малко от минута се замесва тестото.
Оставя се да втаса и се завива с памучна кърпа.
След втасване се разделя на 3 еднакви топки,
които се оставят да втасат, докато удвоят обема си.
Всяка топка се разточва на кръгла кора,
с диаметъра на тавата, в която ще се пече тутманика.
Първата кора се намазва се с мазнина и се поръсва
 със сирене.
Слага се втора кора, намазнява се и се наръсва сирене.
Покрива се с трета кора, нарязва се с остър нож 
на 8 парчета и се слага в тава.
 Отгоре се полива с разтопено масло.
Поръсва се със семена, с които разполагате.
Изчаква се да втаса и се пече за 30-35 минути,
на 200 градуса.

ДОБЪР АПЕТИТ!














Ако са ви допаднали моите простички и лесни,

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право.

   

Няма коментари:

Публикуване на коментар