Традиционно ястие, което се хапва обикновено през
пролетта, на Великден и Гергьовден.
Идеално се съчетава с крехко агнешко на фурна, и със зелена салата.
ПРОДУКТИ:
черен и бял дроб агнешки 400 г
момички
пресен лук 1 връзка
пресен чесън 1 стрък
ориз балдо 1 каф.ч.
сол 1 ч.л.
черен пипер 1/2 ч.л.
кимион щипка
пресен джоджен китка
сух джоджен 1/2 ч.л.
куркума 1/2 ч.л.
олио 3 суп.л.
топла вода 3 каф.ч.
за заливката:
яйца 2 бр.
кисело мляко 3,6 % 200 г
брашно 2 суп.л.
сол 1 каф.л.
черен пипер щипка
ПРИГОТВЯНЕ:
Всички дреболии се измиват добре и се
слагат да се варят в подсолена вода.
Първи се изважда черният дроб.
След като се охладят се нарязват на кубчета,
а момичките с ножица, на дребно.
Лукът и чесънът се задушават на котлона,
към тях се прибавя дроба и момичките, като
се бърка непрекъснато.
Оризът се измива в няколко води и се добавя.
Готви се около 5 минути, докато стане стъклен
и отново се разбърква.
Прибавя се сол, черен пипер, кимион,
нарязаният джоджен и куркума.
Добавя се топла вода и се оставя ориза
да си поеме водата.
Ястието се сипва в тавата и се пече около 30 минути,
на 200 градуса.
Накрая се прави заливката с яйца, кисело мляко,
брашно, сол и черен пипер.
Тавата се връща във фурната, до запичане на заливката.
Дроб сърмата се сервира топла, с пресен чесън и кисело мляко.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Ако са ви допаднали моите простички и лесни,
за приготвяне рецепти
може да се абонирате за кулинарния ми блог
"Моят вкус" https://mytasted.blogspot.com/b/post-preview?token ,
а също да посетите фейсбук страниците ми:"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар