неделя, 24 април 2022 г.

ВЕЛИКДЕНСКА АГНЕШКА ДРОБ СЪРМА

Традиционно ястие, което се хапва обикновено през
пролетта, на Великден и Гергьовден.
Идеално се съчетава с крехко агнешко на фурна, и със зелена салата.


ПРОДУКТИ:

черен и бял дроб агнешки 400 г
момички
пресен лук 1 връзка
пресен чесън 1 стрък
ориз балдо  1 каф.ч.
сол 1 ч.л.
черен пипер 1/2 ч.л.
кимион щипка
пресен джоджен китка
сух джоджен 1/2 ч.л.
куркума 1/2 ч.л.
олио 3 суп.л.
топла вода 3 каф.ч.

за заливката:

яйца 2 бр.
кисело мляко 3,6 % 200 г
брашно 2 суп.л.
сол  1 каф.л.
черен пипер щипка

ПРИГОТВЯНЕ:

Всички дреболии се измиват добре и се
слагат да се варят в подсолена вода.
Първи се изважда черният дроб.
След като се охладят се нарязват на кубчета,
а момичките с ножица, на дребно.
Лукът и чесънът се задушават на котлона,
към тях се прибавя дроба и момичките, като
се бърка непрекъснато.
Оризът се измива в няколко води и се добавя.
Готви се около 5 минути, докато стане стъклен
 и отново се разбърква.
Прибавя се сол, черен пипер, кимион, 
нарязаният джоджен и куркума.
Добавя се топла вода и се оставя ориза
да си поеме водата.
Ястието се сипва в тавата и се пече около 30 минути,
на 200 градуса.
Накрая се прави заливката с яйца, кисело мляко,
брашно, сол и черен пипер.
Тавата се връща във фурната, до запичане на заливката.
Дроб сърмата се сервира топла, с пресен чесън и кисело мляко.

ДОБЪР АПЕТИТ!








 Ако са ви допаднали моите простички и лесни,

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право.

Няма коментари:

Публикуване на коментар