вторник, 19 април 2022 г.

КЮНЕФЕ

Прекрасен сиропиран турски десерт!




ПРОДУКТИ:
    за 2 порции:

пресен кадаиф 250 г
масло 100 г
кашкавал на конци или моцарела 150 г
смлян шам фъстък
и още :
за сиропа:
захар 1 и 1/3 ч.ч.
вода 1 ч.ч.
изцеден лимон 1-2 суп.л.

ПРИГОТВЯНЕ:

За приготвянето на кюнефе в Турция ползват специални метални чинии.
Поради липса на такива ползвах алуминиеви тарелки,
които се побират в еър фрайъра ми.
Пропуснах да отбележа, че кюнефето приготвих в еър фрайър Вортекс.

Кадаифът се накъсва на малки късове, които се напояват в разтопено масло и 
се поставя на дъното на алуминиевите тарелки.
Ползва се само половината от него.
Тръмбова се с уред за мачкане на картофи.
Отгоре се нарежда кашкавал на конци или моцарела, и с двете се получава.
Над сиренето се поставя остатъка от кадаифа, като отново се притиска, до гладкост.

Така приготвено кюнефе се слага да се пече в еър фрайър,
до златист цвят, за 15 минути, на 200 градуса, с едно обръщане.
Може да се изпече във фурна на най-горна скара.
Щом е готово се оставя да изстине и се изважда от тарелката.

Аз го превърлям в малки купички, където го сиропирам.
Сиропът се приготвя като се смесят водата, захарта и лимоновия сок,
оставя се да поври малко, след което се залива изстиналото кюнефе.
С помощта на капак кюнефе се обръща в чинията, в
която ще се поднесе и отгоре се поръсва с млян шам фъстък.
За разкош слагам и една ягодка.

НАСЛАДЕТЕ МУ СЕ!


 




Ако са ви допаднали моите простички и лесни,

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право.


Няма коментари:

Публикуване на коментар