Чорбата от гъби кладници е чудесен заместител
на
истинската шкембе чорба.
По нищо не отстъпва на класическата вкусна супа.
Освен това
се приготвя много по-бързо.
НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
- гъби кладници 300 г
- краве масло 40 г
- олио 1 суп.л.
- сушена натрошена манатарка 1 ч.л.
- брашно 3 суп.л./равни/
- прясно мляко 250 мл
- вода 800 мл
- сол 1 ч.л.
- черен пипер 1/3 ч.л.
- червен пипер 1 ч.л.
- лют пипер на люспи
Кладниците се измиват и отцеждат.
Отстраняват се пънчетата, защото са жилави и твърди.
Кладниците се налязват на малки парчета.
В тенджерка се сипва олио, масло, като се оставя да се разтопи.
Слагат се нарязаните кладници и задушават, докато поомекнат и пуснат сока си.
Прибавя се брашно и се разбърква енергично, за да не останат бучици.
Добавя се прясно мляко, вода, натрошената манатарка, овкусява се със сол,
черен пипер и се оставя чорбата да поври 15 минути.
След като чорбата е сварена, в касерола се запържва парче масло с червен пипер, след което се сипва в тенджерката и още гореща се поднася, поръсена с люспи лют пипер.
Тъй като наистина наподобява тази чорба на шкембе чорба, да не забравяме да счукаме чесън и прибавим към него оцет, подправка-класика, без която не може.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Ако са ви допаднали моите простички и лесни,
за приготвяне рецепти
може да се абонирате за кулинарния ми блог
"Моят вкус" https://mytasted.blogspot.com/b/post-preview?token ,
а също да посетите фейсбук страниците ми:"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар