понеделник, 18 април 2022 г.

"ШКЕМБЕ" ЧОРБА С ГЪБИ КЛАДНИЦИ

Чорбата от гъби кладници е чудесен заместител 
на истинската шкембе чорба. 
По нищо не отстъпва на класическата вкусна супа. 
Освен това се приготвя много по-бързо.


НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
  • гъби кладници 300 г
  • краве масло 40 г
  • олио 1 суп.л.
  • сушена натрошена манатарка 1 ч.л.
  • брашно 3 суп.л./равни/ 
  • прясно мляко 250 мл
  • вода 800 мл
  • сол 1 ч.л.
  • черен пипер 1/3 ч.л.
  • червен пипер 1 ч.л.
  • лют пипер на люспи
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Кладниците се измиват и отцеждат.
Отстраняват се пънчетата, защото са жилави и твърди.
Кладниците се налязват на малки парчета.
В тенджерка се сипва олио, масло, като се оставя да се разтопи.
Слагат се нарязаните кладници и задушават, докато поомекнат и пуснат сока си.
Прибавя се брашно и се разбърква енергично, за да не останат бучици.
Добавя се прясно мляко, вода, натрошената манатарка, овкусява се със сол,
черен пипер и се оставя чорбата да поври 15 минути.
След като чорбата е сварена, в касерола се запържва парче масло с червен пипер, след което се сипва в тенджерката и още гореща се поднася, поръсена с люспи лют пипер.
Тъй като наистина наподобява тази чорба на шкембе чорба, да не забравяме да счукаме чесън и прибавим към него оцет, подправка-класика, без която не може.

ДОБЪР АПЕТИТ!






 

Ако са ви допаднали моите простички и лесни,

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право.








Няма коментари:

Публикуване на коментар