Любимо наше сладко, невероятно ароматно и много вкусно !
Идеално допълнение към сутрешната закуска - пържени филийки,
бухти, мекици и други.
Приготвя се по различни начини, като в някой рецепти
се приготвя захарен сироп, в други се добавя вода, или пък
смокините се насипват със захар по класическия начин,
а в четвърти се ползва варна вода,
за да останат цели смокините.
ПРОДУКТИ:
- зрели смокини 1,5 кг
- захар 800 г
- вода 1 ч.ч.
- сокът на 1/2 лимон
ПРИГОТВЯНЕ:
В нашият край сладкото от смокини се прави, като измитите плодове се насипват със захар от вечерта. Ако е много горещ денят, смокините се прибират с тенджерата в хладилник, а на другият ден се изваждат и сваряват.
Сладкото се вари на бавен огън, разбърква се внимателно, за да не се разкъсат смокините.
Изпенва се с решетъчна лъжица.
Когато сладкото започне да се сгъстява се опитва да се капне в чиния, а капката не трябва да се разтича, показател, че сладкото е готово.
Слага се лимонов сок и се оставя още 5 минути да поври.
Сладкото се маха от котлона и се оставя да почине, като се преценя, дали има нужда да се сгъсти още малко.
След като изстине, сладкото се насипва в сухи буркани, затваря се с капачки и се стерилизира 5 минути.
Бурканчетата се изваждат от тенджерата и се обръщат с капачките надолу, а щом напълно изстинат, се прибират на хладно млясто.
От това количиство излизат 5 бр.буркани - 4 бр.от 360 г и 1 бр.от 290 г.
НАСЛАДЕТЕ МУ СЕ!
Ако са ви допаднали моите простички и лесни
за приготвяне рецепти
може да се абонирате за кулинарния ми блог
"Моят вкус" https://mytasted.blogspot.com/b/post-preview?token ,
а също да посетите фейсбук страниците ми:"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право
Няма коментари:
Публикуване на коментар