четвъртък, 2 септември 2021 г.

СЛАДКО ОТ СМОКИНИ

Любимо наше сладко, невероятно ароматно и много вкусно !
Идеално допълнение към сутрешната закуска - пържени филийки, 
бухти, мекици и други.
Приготвя се по различни начини, като в някой рецепти 
се приготвя захарен сироп, в други се добавя вода, или пък
  смокините  се насипват със захар по класическия начин, 
а в четвърти се ползва варна вода,
за да останат цели смокините.


ПРОДУКТИ:
  • зрели смокини 1,5 кг
  • захар 800 г
  • вода 1 ч.ч.
  • сокът на 1/2 лимон 
ПРИГОТВЯНЕ:

В нашият край сладкото от смокини се прави, като измитите плодове се насипват със захар от вечерта. Ако е много горещ денят, смокините се прибират с тенджерата в хладилник, а на другият ден се изваждат и сваряват.
Сладкото се вари на бавен огън, разбърква се внимателно, за да не се разкъсат смокините.
Изпенва се с решетъчна лъжица.
Когато сладкото започне да се сгъстява се опитва да се капне в чиния, а капката не трябва да се разтича, показател, че сладкото е готово.
Слага се лимонов сок и се оставя още 5 минути да поври.
Сладкото се маха от котлона и се оставя да почине, като се преценя, дали има нужда да се сгъсти още малко.
След като изстине, сладкото се насипва в сухи буркани, затваря се с капачки и се стерилизира 5 минути.
Бурканчетата се изваждат от тенджерата и се обръщат с капачките надолу, а щом напълно изстинат, се прибират на хладно млясто.
От това количиство излизат 5 бр.буркани - 4 бр.от 360 г и 1 бр.от 290 г.

НАСЛАДЕТЕ МУ СЕ!







Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право










 

Няма коментари:

Публикуване на коментар