сряда, 18 август 2021 г.

ПЪРЖЕНИ ЧУШКИ С ДОМАТЕН СОС

Пържените чушки с доматен сос са една от вкусните гозби на баба, 
която се готви във всяко българско семейство.
"Вкусотия, която няма равна през лятото", както много обичат да казват.


ПРОДУКТИ:
  • зелени чушки 1 кг
  • домати 1 кг
  • чесън 1 глава
  • дафинов лист 1 бр.
  • бахар 2 бр.
  • черен пипер 1/2 ч.л.
  • сол 1/2 ч.л.
  • захар щипка
  • магданоз 1/4 връзка
  • олио за пържене
ПРИГОТВЯНЕ:

Чушките се измиват и подсушават, за да не пръскат при пърженото.
Загрява се мазнина в дълбок тиган.
Слага се сол /няколко щипки/ в олиото, защото солта поема влагата, която се отделя от чушките и това намалява пръскането.

Чушките се нареждат в тигана, като се пържат към 8-10 минути.
Изваждат в купа с капак, за да се белят по-лесно.

Доматите се измиват и настъргват на едро ренде.
Чесънът се обелва и нарязва на парченца.

В същата мазнина, в която сме пържили чушките се запържва чесънът, след това се
прибавят настърганите домати, бахар /който се вади по-късно/, дафинов лист, сол, захар и черен пипер.
Слага се капак и се оставя ястието да къкри 10 минути, под капак.

След това се добавят обелените чушки, за да поврат за няколко минути, заедно с доматения сос.
Ястието се маха от котлона и се поръсва с магданоз.
Вкусно е както топло, така и студено.

НАСЛАДЕТЕ МУ СЕ !



 Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                      за приготвяне рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518

 

Снимките от този блог са обект на авторско право

Няма коментари:

Публикуване на коментар