Чест гост на трапезата ни е тиквената баница, така нареченият тиквеник.
Хапваме го с апетит, а и тиквите ни са домашно производство, дело на моя съпруг.
ПРОДУКТИ:
- тиква около 1 кг
- кори за баница 450 г -1 пакет
- стафиди 1 каф.ч.
- захар 7 суп.л. + още 2 суп.л. за плънката
- орехови ядки 7 суп.л.
- канела 7 каф.л.
- олио към 1 ч.ч.
и още:
за декорация:
- млян шам фъстък
- лимон
- звездовиден анасон
за сиропа:
- захар 1 и 1/2 ч.ч.
- вода 1 и 1/2 ч.ч.
ПРИГОТВЯНЕ:
Тиквата се обелва и настъргва.
Задушава се в голям и дълбок тиган, с 2 суп.л. олио и 2 суп.л.захар до омекване.
Оставя се да изстине.
Корите се разполагат на кухненсия плот.
Отделят се две от тях, намазват се с олио и в долния край се поръсва тиква, захар, стафиди, смлени орехови ядки, канела.
Завива се на рехаво руло.
Излизат 7 рула.
Навитите рула се слагат в тава, върху пекарска хартия.
Отгоре се намазват с олио.
Тиквеникът се пече на средна скара, на 180 градуса, за 45 минути, до зачервяване.
Изважда се и се покрива с кърпа.
След като изтине, се полива с горещ захарен сироп.
Добре е за престои една нощ, за да се сиропира хубаво.
Сервира се с резен лимон и звездовиден анасон, поръсен с млян шам фъстък.
ДА ВИ Е СЛАДКО !
Ако са ви допаднали моите простички и лесни
за приготвяни рецепти
може да се абонирате за кулинарния ми блог
"Моят вкус" https://mytasted.blogspot.com/b/post-preview?token ,
а също да посетите фейсбук страниците ми:"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
"Кухня за всеки"
https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар