петък, 25 декември 2020 г.

ТИКВЕНИК СЪС СТАФИДИ И ОРЕХИ

Чест гост на трапезата ни е тиквената баница, така нареченият тиквеник.
Хапваме го с апетит, а и тиквите ни са домашно производство, дело на моя съпруг.


ПРОДУКТИ:
  • тиква около 1 кг
  • кори за баница 450 г -1 пакет
  • стафиди 1 каф.ч.
  • захар 7 суп.л. + още 2 суп.л. за плънката
  • орехови ядки 7 суп.л.
  • канела 7 каф.л.
  • олио към 1 ч.ч.
и още:
за декорация:
  • млян шам фъстък 
  • лимон
  • звездовиден анасон
за сиропа:
  • захар 1 и 1/2 ч.ч.
  • вода 1 и 1/2 ч.ч.
ПРИГОТВЯНЕ:

Тиквата се обелва и настъргва.
Задушава се в голям и дълбок тиган, с 2 суп.л. олио и 2 суп.л.захар до омекване.
Оставя се да изстине.
Корите се разполагат на кухненсия плот.
Отделят се две от тях, намазват се с олио и в долния край се поръсва тиква, захар, стафиди, смлени орехови ядки, канела.
Завива се на рехаво руло.
Излизат 7 рула.
Навитите рула се слагат в тава, върху пекарска хартия.
Отгоре се намазват с олио.
Тиквеникът се пече на средна скара, на 180 градуса, за 45 минути, до зачервяване.
Изважда се и се покрива с кърпа.
След като изтине, се полива с горещ захарен сироп.
Добре е за престои една нощ, за да се сиропира хубаво.
Сервира се с резен лимон и звездовиден анасон, поръсен с млян шам фъстък.

ДА ВИ Е СЛАДКО !





Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                      за приготвяни рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

"Кухня за всеки" 

https://www.facebook.com/groups/330503414681518
Снимките от този блог са обект на авторско право.















 

Няма коментари:

Публикуване на коментар