неделя, 21 юни 2020 г.

МИНИ КЛАФУТИ С ЧЕРЕШИ

КЛАФУТИ е елегантен, френски сладкиш с неподражаем вкус и аромат.
Казват, че наименованието му произлиза от глагол на древен, романски език, означаващ "пълня" , в случая сладкиш, състоящ  се от тесто, с пълнеж от плодове. 
Черешите, които се ползват при приготвянето на клафути са необезкостени, заради аромата на костилката, получаващ се при печенето на сладкиша.
Поради факта, че сладкишът ще се консумира от деца, аз премахвам костилките от плода.
Сладкишът клафути се приготвя лесно и поради тази причина е предпочитан от мнозина, а плодовете могат да се заменят, спрямо предпочитанията ни.






ПРОДУКТИ:
за оригиналната рецепта 
  • череши 600 г
  • масло 30 г разтопено и още малко за намазване на тавата
  • яйца 4 бр.
  • прясно мляко 240 мл
  • брашно 100 г
  • сол 1/4 ч.л.
  • захар 100 г
  • бадемова есенция 3 капки
  • ванилова есенция 3 капки
ПРИГОТВЯНЕ:

Ползва се йенска тава с диаметър 26 см.
Тавата се намазва с масло.
Посипва се с 2 супени лъжици захар.
Черешите се измиват, почистват се от дръжки и костилки.
Нареждат се плътно една до друга, върху захарта.
В купа се разбиват 4 яйца, добавя се захар и сол. Ползва се телена бъркалка.
Добавя се 100 г брашно, разбърква се, капки ванилия и бадемова есенция, 240 мл прясно мляко и 30 г разтопено масло /около 2 супени лъжици/.
С тази смес се покриват черешите. Тя е по рядка от кексово тесто.
Тавата се слага във фурната и сладкишът се пече 45 минути, на 180 градуса, до златисто кафяв цвят. 
Щом се изпече сладкишът се оставя да почине 10 минути, след което се поръсва с пудра захар.
Сервира се охладен.

Тъй като ползвах мини формички /подарък от дъщеря ми/  намалих дозата на сладкиша на половина. Така се оформиха 4 мини клафути с череши.

ДА ВИ Е СЛАДКО !













Може да посетите моите  фейсбук страници:

" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.



Няма коментари:

Публикуване на коментар