понеделник, 22 юни 2020 г.

ПЪЛНЕНИ ПИЛЕШКИ ТОПЧИЦИ С ОРИЗ И ГЪБИ

Една оригинална идея от турската кухня, с някой промени и допълнения от мен.
Бързо се приготвя и е много вкусно.



ПРОДУКТИ:
за 2 порции:
  • пилешки пържоли 2 бр.
  • ориз 2/3 каф.ч.
  • морков 1 бр.
  • гъби 7, 8 бр. 
  • чесън 3 глави
  • лук 2 глави
  • пресни картофи 3 бр.
  • чесново песто 1 каф.л. или 1скилидка чесън пресована
  • магданоз китка
  • розмарин клонче
  • смлян черен пипер
  • сол
  • сух чесън 1/2 каф.л.
  • люспи лют пипер
  • олио 1 с.л.
  • пилешки бульон 1/2 кубче
  • вода:ориз 1:3
  • бира 1 каф.ч.
  • масло 30 г. разтопено
ПРИГОТВЯНЕ:

Пилешките пържоли се слагат на дъска между два полиетиленови плика и се начукват от двете страни.
В купа се смесва сол, черен пипер, сух чесън, олио. 
Разбърква се добре.
Всяка пържола се намазва с тази смес и се оставя да престои поне 2 часа.
През това време се подготвя плънката.
Лукът, моркова и гъбите се нарязват на ситно и се задушават в тиган. 
Оризът се измива и се прибавя, като се бърка до стъкленост.
Добавя се стрит пилешки бульон и вода в съотношение с ориза 1:3.
Плънката се охлажда и към нея се прибавя ситно нарязан магданоз. 
В чашка за брюле се поставя пилешката пържола, като се оставят краищата навън.
Напълва се с плънката и краищата на пържолата се събират над плънката.
Чашката се обръща и топката е готова. 
Поставя се в намазнена тава.
По същият начин се оформя и другата топчица.
Разтопеното масло се смесва с чесновото песто и с него се намазват пилешките топчици. 
Поръсват се с черен пипер, люспи лют пипер.
В тавата реших да сложа пресни картофи, лук, чесън, цели гъби, полях с мазнина и бира.
Така приготвени пилешките топчици се пекат на 200 градуса, за 45 минути, до приятен загар.
Сервират се топли, заедно с печените лук, чесън, гъби и картофи.
За украса ползвах чери доматчета, червена пиперка и магданоз.
ВКУСНО!













Ако са ви допаднали моите простички и лесни

                 за приготвяни рецепти                  

може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също да посетите  фейсбук страниците ми:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.


2 коментара: