Една оригинална идея от турската кухня, с някой промени и допълнения от мен.
Бързо се приготвя и е много вкусно.
ПРОДУКТИ:
за 2 порции:
- пилешки пържоли 2 бр.
- ориз 2/3 каф.ч.
- морков 1 бр.
- гъби 7, 8 бр.
- чесън 3 глави
- лук 2 глави
- пресни картофи 3 бр.
- чесново песто 1 каф.л. или 1скилидка чесън пресована
- магданоз китка
- розмарин клонче
- смлян черен пипер
- сол
- сух чесън 1/2 каф.л.
- люспи лют пипер
- олио 1 с.л.
- пилешки бульон 1/2 кубче
- вода:ориз 1:3
- бира 1 каф.ч.
- масло 30 г. разтопено
Пилешките пържоли се слагат на дъска между два полиетиленови плика и се начукват от двете страни.
В купа се смесва сол, черен пипер, сух чесън, олио.
Разбърква се добре.
Всяка пържола се намазва с тази смес и се оставя да престои поне 2 часа.
През това време се подготвя плънката.
Лукът, моркова и гъбите се нарязват на ситно и се задушават в тиган.
Оризът се измива и се прибавя, като се бърка до стъкленост.
Добавя се стрит пилешки бульон и вода в съотношение с ориза 1:3.
Плънката се охлажда и към нея се прибавя ситно нарязан магданоз.
В чашка за брюле се поставя пилешката пържола, като се оставят краищата навън.
Напълва се с плънката и краищата на пържолата се събират над плънката.
Чашката се обръща и топката е готова.
Поставя се в намазнена тава.
По същият начин се оформя и другата топчица.
Разтопеното масло се смесва с чесновото песто и с него се намазват пилешките топчици.
Поръсват се с черен пипер, люспи лют пипер.
В тавата реших да сложа пресни картофи, лук, чесън, цели гъби, полях с мазнина и бира.
Така приготвени пилешките топчици се пекат на 200 градуса, за 45 минути, до приятен загар.
Сервират се топли, заедно с печените лук, чесън, гъби и картофи.
За украса ползвах чери доматчета, червена пиперка и магданоз.
ВКУСНО!
Ако са ви допаднали моите простички и лесни
за приготвяни рецепти
може да се абонирате за кулинарния ми блог
"Моят вкус" https://mytasted.blogspot.com/b/post-preview?token ,
а също да посетите фейсбук страниците ми:"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Здравейте ,пържола или филе сте използвали?
ОтговорИзтриванеПържола от бутче.
Изтриване