Киселът е един позабравен, много вкусен десерт от тефтера на баба.
ПРОДУКТИ:
- череши 1 ч.ч. с връх / почистени от дръжки и костилки/
- вода 3 ч.ч. + 1/2 ч.ч. за нишестето
- захар 1 ч.ч.
- царевично нишесте 50 г
- листенца прясна мента
- лимонена киселина щипка
ПРИГОТВЯНЕ:
Черешите се измиват и почистват от дръжки и костилки /с показания уред/ .
Смилат се в блендер.
В тенджерка се загрява 3ч.ч. вода и 1 ч.ч. захар.
Прибавят се смлените череши и щипка лимонена киселина.
Оставят се да врат 2,3 минути.
Пасират се и се прецеждат през цедка.
Връщат се в тенджерата и щом заврат се прибавя размитото, царевично нишесте в 1/2 ч.ч. вода.
Разбърква се до сгъстяване на кисела.
Щом се охлади леко се напълва в подходящи чаши или купички.
Украсява се с плод и листенце мента.
Украсява се с плод и листенце мента.
Киселът е вкусен както топъл, така и охладен.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Може да посетите моите фейсбук страници:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour
"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар