неделя, 28 юни 2020 г.

КИСЕЛ ОТ ЧЕРЕШИ

Киселът е един позабравен, много вкусен десерт от тефтера на баба.



ПРОДУКТИ:
  • череши 1 ч.ч. с връх / почистени от дръжки и костилки/
  • вода 3 ч.ч. + 1/2 ч.ч. за нишестето
  • захар 1 ч.ч.
  • царевично нишесте 50 г
  • листенца прясна мента
  • лимонена киселина щипка
ПРИГОТВЯНЕ:

Черешите се измиват и почистват от дръжки и костилки /с показания уред/ .
Смилат се в блендер.
В тенджерка се загрява 3ч.ч. вода и 1 ч.ч. захар.
Прибавят се смлените череши и щипка лимонена киселина.
Оставят се да врат 2,3 минути.
Пасират се и се прецеждат през цедка.
Връщат се в тенджерата и щом заврат се прибавя размитото, царевично нишесте в 1/2 ч.ч. вода.
Разбърква се до сгъстяване на кисела.
Щом се охлади леко се напълва в подходящи чаши или купички.
Украсява се с плод и листенце мента.
Киселът е вкусен както топъл, така и охладен.

ДА ВИ Е СЛАДКО!












Може да посетите моите  фейсбук страници:

" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.

Няма коментари:

Публикуване на коментар