сряда, 20 май 2020 г.

ПАНАКОТА /PANNA COTTA/ С ЯГОДИ

Ако очаквате гости и искате приятно да ги изненадате ви предлагам да им поднесете това  сладко изкушение. А защо не и на любимите ви хора ?!



НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ:
за 4 купички
за ягодовата смес:
  • ягоди 1 и 1/2 ч.ч.
  • захар 2 с.л.
  • вода 1 с.л.
  • изцеден лимон 1 ч.л.
за панакотата:
  • сладкарска сметана 200 мл
  • прясно мляко 200 мл
  • захар 4 с.л.
  • желатин 10 г
  • вода 3 с.л.
  • ванилия
и още 
  • листа от мента за украса
  • ягоди 4 бр.
НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ:

Желатинът се накисва в 3 с.л. студена вода и се изчаква да набъбне 5,10 минути.
В касерола се слагат сладкарска сметана и прясно мляко. Разбъркват се. Добавя се захар, набъбналия желатин и отново се разбърква. Загрява се до кипене, до разтваряне захарта и желатина. Изкарва се настрани де се охлади, добавя се ванилия. 
Приготвят се чаши или купички и сместа се разпределя в тях.
Купичките се прибират  в хладилник, за да се стегнат /около 3,4 часа/. 
Ягодите се измиват, почистват и нарязват. Слагат се в касерола, заедно със захарта, водата и лимонов сок. Така врат около 5,6 минути, след което  се охлаждат.
Щом кремът се стегне ягодовата смес се разпределя отгоре. 
Панакотата се поднася с  по една разрязана ягодка и листенце от мента.

ДА ВИ Е СЛАДКО!










Може да посетите моите  фейсбук страници:

" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"



Снимките от този блог са обект на авторско право.



Няма коментари:

Публикуване на коментар