Сиропираната баница с тиква, орехи и стафиди е желана,
вкусна баница в нашия дом.
Тъй като си произвеждаме тикви, тя е почетен гост на нашата трапеза и зиме, и лете
/ замразена във фризера/.
ПРОДУКТИ:
- настъргана тиква 3 ч.ч.
- кори за баница 400 г
- орехови ядки 1 ч.ч.
- канела 1/2 пакетче
- растителна мазнина 1 ч.ч.
- захар 1 ч.ч.
- стафиди 1 каф.ч.
- вода 1 и 1/2 ч.ч.
- захар 2 ч.ч.
- лимонена киселина 1 каф.л.
ПРИГОТВЯНЕ:
Тиквата се настъргва и се задушава с 2 с.л. мазнина на котлона. Оставя се да се охлади.
Тавата, в която ще се приготвя баницата се намазва с мазнина. Нареждат се корите по 3 броя, всяка от които се намазва с растителна мазнина. Сипва се тиква, захар по1 с. л., ръсва се канела, стафиди, едро смлени орехови ядки. Следват 3 броя кори, плънка и така до изчерпване на продуктите. Баницата се нарязва на квадратни парчета и се слага да се пече на 200 градуса, за около 25 минути. Изважда се от фурната и се покрива с кърпа. Оставя се да се охлади. Приготвя се горещ захарен сироп и с него се залива охладената баница. Покрива се отново с кърпа и се оставя да се сиропира. Добре е да се хапва на следващия ден, става по-сочна.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Може да посетите моите фейсбук страници:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour
"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар