неделя, 17 май 2020 г.

СИРОПИРАНА БАНИЦА С ТИКВА

Сиропираната баница с тиква, орехи и стафиди е желана,
 вкусна баница в нашия дом.
 Тъй като си произвеждаме тикви, тя е почетен гост на нашата трапеза и зиме, и лете
 / замразена във фризера/.



ПРОДУКТИ:
  • настъргана тиква 3 ч.ч.
  • кори за баница 400 г
  • орехови ядки 1 ч.ч.
  • канела 1/2 пакетче
  • растителна мазнина 1 ч.ч.
  • захар 1 ч.ч.
  • стафиди 1 каф.ч.
за захарния сироп:
  • вода 1 и 1/2 ч.ч.
  • захар 2 ч.ч.
  • лимонена киселина 1 каф.л.
ПРИГОТВЯНЕ:

Тиквата се настъргва и се задушава с 2 с.л. мазнина на котлона. Оставя се да се охлади.
Тавата, в която ще се приготвя баницата се намазва с мазнина. Нареждат се корите по 3 броя, всяка от които се намазва с растителна мазнина. Сипва се тиква, захар по1 с. л., ръсва се канела, стафиди, едро смлени орехови ядки. Следват 3 броя кори, плънка и така до изчерпване на продуктите. Баницата се нарязва на квадратни парчета и се слага да се пече на 200 градуса, за около 25 минути. Изважда се от фурната и се покрива с кърпа. Оставя се да се охлади. Приготвя се горещ захарен сироп и с него се залива охладената баница. Покрива се отново с кърпа и се оставя да се сиропира. Добре е да се хапва на следващия ден, става по-сочна.

ДА ВИ Е СЛАДКО!











Може да посетите моите  фейсбук страници:

" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.












Няма коментари:

Публикуване на коментар