понеделник, 25 май 2020 г.

ДОМАШЕН ЛЮТ, ЧЕРВЕН ПИПЕР

Сушените червени чушки заемат съществено място в българската национална кухня.
Всяка българска домакиня знае рецепти със сушени чушки от своята баба и майка.
Стрити на прах или люспи чушките придават сладникав или пикантен вкус на ястията, оцветявайки ги с приятен червеникав цвят.
Нашите чушки са домашно производство.


След като се наберат чушките / вслучая, моите са чорбаджийски чушки, умерено люти/  се измиват, почистват, за да няма увредени части. Оставят се да подсъхнат на слънце. Нанизват се с дебела игла и конец, към началото на дръжката, на чушката. Чушките трябва да са на разстояние една от друга. Оставят да съхнат на проветриво място, закачени, докато станат с тъмночервен цвят и водното съдържание се е отделило от тях.
После се прибират в хартиени пликове и когато ви потрябват се смилат в блендер, а съдържанието се изсипва в сух стъклен буркан.


С така приготвения домашен, лют, червен пипер могат да се приготвят и овкусят безброй ястия и салати. 
С него ще изпитате незабравими, вкусови, кулинарни удоволствия.




Може да посетите моите  фейсбук страници:

" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"




Снимките от този блог са обект на авторско право.

Няма коментари:

Публикуване на коментар