Сладкото от зелени смокини се прави през месец май и е от специално дърво, което ражда "мъжки" смокини.
Те остават зелени, с големина на орех са, нямат семки .Сладкото е специфично, неповторимо бих казала. Някои кулинари ползват син камък, за да остане наситено зеленият цвят на смокините. Но не е задължително, според мен храната е важно да е ЧИСТА!
ПРОДУКТИ:
зелени смокини 1,5 кг
захар 1,5 кг
вода 2 ч.ч. за варене на смокините
вода 1 и 1/2 ч.ч. за сиропа
лимонена киселина 1и 1/2 ч.л.или сокът на един лимон
ПРИГОТВЯНЕ:
Смокините се измиват и почистват, като им се срязват дръжките.
Заливат се със студена вода и се варят 30 минути.
Така те омекват и им се променя цвета.
Леко се изстискват с пръсти и се оставят настрана.
Приготвя се захарния сироп с 1 и 500 г захар и 1 и 1/2 ч.ч. с вода.
Смокини се сипват в него, като се разбъркват леко с дървена лъжица.
Така врат около 30 минути и поемат захарния сироп.
Остават цели.
Дали се е сгъстил сиропа достатъчно се проверява
с капка, която не се разтича,
когато е капната върху студена чиния.
3, 4 минути преди готовност се сипва лимонената киселина.
Сладкото се пълни топло в сухи буркани.
Затваря се с капачки и се обръщат бурканите.
Може да си запечете орехови ядки на сух тиган и да сложите в бурканите.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Може да посетите моите фейсбук страници:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour
"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар