неделя, 17 май 2020 г.

СЛАДКО ОТ ЗЕЛЕНИ СМОКИНИ

Сладкото от зелени смокини се прави през месец май и е  от специално дърво, което ражда "мъжки" смокини. 
Те остават зелени, с големина на орех са, нямат семки .Сладкото е специфично, неповторимо бих казала. Някои кулинари ползват син камък, за да остане наситено зеленият цвят на смокините. Но не е задължително, според мен храната е важно да е ЧИСТА!



ПРОДУКТИ:

зелени смокини 1,5 кг
захар 1,5 кг
вода 2 ч.ч. за варене на смокините
вода 1 и 1/2 ч.ч. за сиропа
лимонена киселина 1и 1/2 ч.л.или сокът на един лимон

ПРИГОТВЯНЕ:

Смокините се измиват и почистват, като им се срязват дръжките.
Заливат се със студена вода и се варят 30 минути. 
Така те омекват и им се променя цвета.
Леко се изстискват с пръсти и се оставят настрана.
Приготвя се захарния сироп с 1 и 500 г захар и 1 и 1/2 ч.ч. с вода.
 Смокини се сипват в него, като се разбъркват леко с дървена лъжица.
Така врат около 30 минути и поемат захарния сироп.
 Остават цели. 
Дали се е сгъстил сиропа достатъчно се проверява
 с капка, която не се разтича, 
когато е капната върху студена чиния.
3, 4 минути преди готовност се сипва лимонената киселина.
Сладкото се пълни топло в сухи буркани.
Затваря се с капачки и се обръщат бурканите.
Може да си запечете орехови ядки на сух тиган и да сложите в бурканите.

ДА ВИ Е СЛАДКО!


















Може да посетите моите  фейсбук страници:

" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.




Няма коментари:

Публикуване на коментар