петък, 3 април 2020 г.

ПОСТНИ ЛОЗОВИ СЪРМИ

Постните лозови сърми са уникално вкусни! 
Впечатляваща комбинация от ароматна плънка, сладост на стафидите и специфичен вкус на лозовия лист.
Истински разкош за всяка трапеза!



ПРОДУКТИ:
  • лозови листа от буркан
  • 1 и 1/2 ч.ч. ориз
  • пресни гъби 300 г
  • моркови 3 бр.
  • сушена манатарка натрошена 1 с.л.
  • лук 3 глави
  • стафиди 70 г
  • копър
  • джоджен
  • сол
  • черен пепер
  • червен пипер
  • лют пипер
  • растителна мазнина
  • лимон
  • кубче гъбен бульон
ПРИГОТВЯНЕ:

Лукът се нарязва на ситно и се сипва в тиган. Добавят се нарязаните моркови и гъби. Готвят се докато излезе водата от тях и останат на мазнина. Прибавя се  ориз, сушена манатарка, стафиди, запържва се до стъкленост и се добавя чаша топла вода. Оризът трябва да набъбне и да поеме водата. Поръсва се със сол, черен, червен, лют пипер. Добавя се  джоджен и копър. Сърмичките се навиват  и подреждат в тенджера, като на дъното и се нареждат непотребните лозови листа. Слагат се  резени лимон между тях. Размива се кубче гъбен бульон с топла вода и се добавя в тенджерата. Сърмичките се захлюпват с празна чиния. Долива се топла вода, която трябва да покрие сърмичките. Ястието се оставя да се готви  на средна степен на котлона. След 40 минути сърмичките са готови.
Лозовите сърми са вкусни както топл, така и студени. Стават за предястие, а също и за основно ястие, поднесени със сос.

ДОБЪР АПЕТИТ!















Може да посетите моите  фейсбук страници:

" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.

Няма коментари:

Публикуване на коментар