четвъртък, 9 април 2020 г.

ПТИЧИ ГНЕЗДА С ЯЙЦА

Птичи гнезда с яйца е празнично печиво от едно време, когато домакините са се опитвали с подръчни материали да създадат по-тържествен  и различен вид на ястията си, приготвяни в дома си. 
Гнездата оформих в малки форми за кексчета и изпеках. Получи се интересно и вкусно.







ПРОДУКТИ:
  • свинско мляно месо 500 г
  • яйца 8 бр.
  • домат 2 бр.
  • сол 1/2 ч.л
  • черен пипер 1/2 ч.л.
  • червен пипер 1 ч.л.
  • чубрица 1 ч.л.
  • кимион1/2 ч.л.
  • растителна мазнина 1 с.л.
  • вода 1 с.л.
  • масло за намазване на формите
  • листа от зелена салата за поднасяне
ПРИГОТВЯНЕ:

Мляното месо се слага в купа, добавя се яйце, сол, черен и червен пипер, чубрица, кимион. Може да се сложи магданоз, аз го пропуснах. Прибавя се още по една лъжица мазнина и вода. Каймата се омесва. Всяка формичка се намазва с масло. Каймата се разпределя по стените на формата, на тънък пласт. Във всяка форма се чуква по едно яйце. Отгоре се нарежда тънко нарязано парче домат и  се посолява. Формичките се слагат в тава и гнездата се пекат, на 180 градуса, за 30 минути, на фурна с вентилатор.
Поднасят се върху зелена салата.
Излизат 8 бр. гнезда/все пак зависи от формичките и слоят кайма/.

ДОБЪР АПЕТИТ!











Може да посетите моите  фейсбук страници:

" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.

Няма коментари:

Публикуване на коментар