Птичи гнезда с яйца е празнично печиво от едно време, когато домакините са се опитвали с подръчни материали да създадат по-тържествен и различен вид на ястията си, приготвяни в дома си.
Гнездата оформих в малки форми за кексчета и изпеках. Получи се интересно и вкусно.
ПРОДУКТИ:
- свинско мляно месо 500 г
- яйца 8 бр.
- домат 2 бр.
- сол 1/2 ч.л
- черен пипер 1/2 ч.л.
- червен пипер 1 ч.л.
- чубрица 1 ч.л.
- кимион1/2 ч.л.
- растителна мазнина 1 с.л.
- вода 1 с.л.
- масло за намазване на формите
- листа от зелена салата за поднасяне
Мляното месо се слага в купа, добавя се яйце, сол, черен и червен пипер, чубрица, кимион. Може да се сложи магданоз, аз го пропуснах. Прибавя се още по една лъжица мазнина и вода. Каймата се омесва. Всяка формичка се намазва с масло. Каймата се разпределя по стените на формата, на тънък пласт. Във всяка форма се чуква по едно яйце. Отгоре се нарежда тънко нарязано парче домат и се посолява. Формичките се слагат в тава и гнездата се пекат, на 180 градуса, за 30 минути, на фурна с вентилатор.
Поднасят се върху зелена салата.
Излизат 8 бр. гнезда/все пак зависи от формичките и слоят кайма/.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Може да посетите моите фейсбук страници:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour
"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар