Предлагам да опитате невероятно на вкус ястие с пилешко, в тенджера под налягане на прекрасната кулинарка Рафика.
Практична рецепта, напълно привличаща внимание !
Нещо лесно и заслужаващо да се приготви. Отново с някои промени от мен.
ПРОДУКТИ:
за 2 порции
- пилешки бутчета 2 бр.
- майонеза 2 с.л. може сметана
- чесън 1 стрък пресен / или скилиди 2,3/
- доматено пюре 1 ч.л.
- сол 1 к.л.
- черен пипер 1 ч.л./непълна/
- лют пипер 1/2 ч.л.
- мащерка лимонена 1 ч.л.непълна/
- куркума 1/2 ч.л.
- кимион 1 ч.л.непълна/
- масло 1 с.л.
- зехтин 2 с.л.
- лук стар 1 глава
за картофеното пюре:
- картофи едри 4 бр.
- масло 50 г
- прясно мляко 7,8 с.л.
- сол 1 ч.л.
- черен пипер 1 к.л.
Пилешките бутчета се обезкостяват, кожата се отстранява и се нарязват на хапки. Месото се слага в купа, заедно с майонеза, доматено пюре, чесън, сол, черен пипер, лют пипер, мащерка, кимион, куркума. Разбърква се и се оставя поне за час, за да се поемат подправките. През това време картофите се обелват и нарязват на едро, заедно с една глава лук. Картофите се овкусяват със сол и черен пипер. В тенджера под налягане се загрява масло и зехтин и се и слага пилешкото, леко да се запечата, от всички страни. Това става на три пъти и пилешкото се изважда в чиния. След това се връща в тенджерата, като върху него се слага лука, нарязан на четири, метална решетка, върху която са подредени картофите. Нещо като готвене на пара. Добавя се 1 ч.ч. с вода. Ястието се готви 10 минути. Котлонът се изключва и ястието се оставя още 5 минути на котлона. След това картофите се изваждат и се пресоват. Прибавя се масло, прясно мляко, сол и черен пипер. След като и пюрето е готово то се разпределя с шпатула в чинии, като в средата се слага пилешкото и се полива със соса, получил се при готвенето. Отгоре се поръсва с магданоз.
Много вкусно и по-различно. Хареса се у дома.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Може да посетите моите фейсбук страници:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour
"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар