вторник, 7 април 2020 г.

АРОМАТНО ПИЛЕШКО ВЪРХУ КАРТОФЕНО ПЮРЕ

Предлагам да опитате невероятно на вкус ястие с пилешко, в тенджера под налягане на прекрасната кулинарка Рафика. 
Практична рецепта, напълно привличаща внимание !
Нещо лесно и заслужаващо да се приготви. Отново с някои промени от мен.




ПРОДУКТИ:
за 2 порции
  • пилешки бутчета 2 бр.
  • майонеза 2 с.л. може сметана
  • чесън 1 стрък пресен / или скилиди 2,3/
  • доматено пюре 1 ч.л.
  • сол 1 к.л.
  • черен пипер 1 ч.л./непълна/
  • лют пипер 1/2 ч.л.
  • мащерка лимонена 1 ч.л.непълна/
  • куркума 1/2 ч.л.
  • кимион 1 ч.л.непълна/
  • масло 1 с.л.
  • зехтин 2 с.л.
  • лук стар 1 глава
и още:
за картофеното пюре:
  • картофи едри 4 бр.
  • масло 50 г
  • прясно мляко 7,8 с.л.
  • сол 1 ч.л.
  • черен пипер 1 к.л.
ПРИГОТВЯНЕ:

Пилешките бутчета се обезкостяват, кожата се отстранява и се нарязват на хапки. Месото се слага в купа, заедно с майонеза, доматено пюре, чесън, сол, черен пипер, лют пипер, мащерка, кимион, куркума. Разбърква се и се оставя поне за час, за да се поемат подправките. През това време картофите се обелват и нарязват на едро, заедно с една глава лук. Картофите се овкусяват със сол и черен пипер. В тенджера под налягане се загрява масло и зехтин и се и слага пилешкото, леко да се запечата, от всички страни. Това става на три пъти и пилешкото се изважда в чиния. След това се връща в тенджерата, като върху него се слага лука, нарязан на четири, метална решетка, върху която са подредени картофите. Нещо като готвене на пара. Добавя се 1 ч.ч. с вода. Ястието се готви 10 минути. Котлонът се изключва и ястието се оставя още 5 минути на котлона. След това картофите се изваждат и се пресоват. Прибавя се масло, прясно мляко, сол и черен пипер. След като и пюрето е готово то се разпределя с шпатула в чинии, като в средата се слага пилешкото и се полива със соса, получил се при готвенето. Отгоре се поръсва с магданоз.
Много вкусно и по-различно. Хареса се у дома.

ДОБЪР АПЕТИТ!























Може да посетите моите  фейсбук страници:

" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.






Няма коментари:

Публикуване на коментар