Банани тофи или карамелизирани банани.
Заинтригувана от приготвянето им, преглеждайки руски сайт реших да опитам и аз.
Много простичка и лесна рецепта. Оригинален десерт, при това много вкусен и хрупкав с карамела по него.
ПРОДУКТИ:
- банани 2 бр.
- нишесте/царевично или пшенично/ 25 г
- брашно 50 г
- растителна мазнина 1 с.л.
- вода 90 мл
- растителна мазнина за пържене
за карамела:
- захар 120 г
- вода 1 с.л.
Първо да отбележа, че грамажите за този десерт са взети от оригиналната рецепта в клипа, който изгледах. Брашната и нишестетата са различни, затова ако ви се види рядка сместа добавете още малко брашно и нишесте, важното е сместа да бъде с гъстота на боза.
В купа смесете брашно, нишесте. Добавете вода и разбъркайте. Прибавете растителна мазнина и отново разбъркайте. Бананите се измиват, обелват и нарязват на парчета. Овалват се в приготвената смес и с вилица се пускат във вряща мазнина.Обръщат се щом се зачервят. Изваждат се в чиния. В малка касерола се прави карамел, като се изсипва захарта и се добавя 1 лъжица вода. Действа се много бързо. Пуска се панирано парченце банан, обръща се и се изважда в купа, пълна с лед и вода. По този начин се карамелизират останалите парчета банани. В леда и студената вода бананите се стягат и добиват хрупкава коричка. Те се изваждат и се поднасят със сладолед или с ядки. Аз не разполагах със сладолед и оставих така.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Може да посетите моите фейсбук страници:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour
"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар