сряда, 25 март 2020 г.

БАНАНИ ТОФИ / Toffee Banana /

Банани тофи или карамелизирани банани.
Заинтригувана от приготвянето им, преглеждайки руски сайт реших да опитам и аз.
Много простичка и лесна рецепта. Оригинален десерт, при това много вкусен и хрупкав с карамела по него.

ПРОДУКТИ:
  • банани 2 бр.
  • нишесте/царевично или пшенично/ 25 г
  • брашно 50 г
  • растителна мазнина 1 с.л.
  • вода 90 мл
  • растителна мазнина за пържене
и още:
за карамела:
  • захар 120 г
  • вода 1 с.л.
ПРИГОТВЯНЕ:

Първо да отбележа, че грамажите за този десерт са взети от оригиналната рецепта в клипа, който изгледах. Брашната и  нишестетата са различни, затова ако ви се види рядка сместа добавете още малко брашно и нишесте, важното е сместа да бъде с гъстота на боза.
В купа смесете брашно, нишесте. Добавете вода и разбъркайте. Прибавете растителна мазнина и отново разбъркайте. Бананите се измиват, обелват и нарязват на парчета. Овалват се в приготвената смес и с вилица се пускат във вряща мазнина.Обръщат се щом се зачервят. Изваждат се в чиния. В малка касерола се прави карамел, като се изсипва захарта и се добавя 1 лъжица вода. Действа се много бързо. Пуска се панирано парченце банан, обръща се и се изважда в купа, пълна с лед и вода. По този начин се карамелизират останалите парчета банани. В леда и студената вода бананите се стягат и добиват хрупкава коричка. Те се изваждат  и се поднасят със сладолед или с ядки. Аз не разполагах със сладолед и оставих така.

ДОБЪР АПЕТИТ!









Може да посетите моите  фейсбук страници:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.











Няма коментари:

Публикуване на коментар