понеделник, 23 март 2020 г.

ПЪРЖЕН СВИНСКИ ДРОБ

Пърженият свински дроб  е много крехък и вкусен. Чудесно топло, ароматно и ухаещо хапване!


ПРОДУКТИ:
  • свински черен дроб 500 г
  • прясно мляко 1/2 ч.ч.
  • брашно за овалване
  • сол
  • бял пипер
  • червен пипер 1 ч.л.
  • лимон
  • оцет 1/2 ч.ч.
ПРИГОТВЯНЕ:

Дробът измива, почиства се от ципи и се нарязва на тънки парчета. Изкисва се във вода и оцет, за час. Така се премахва кръвта в него. След това се измива и се прехвърля в купа, в която е добавено прясно мляко. Там престоява около два часа. Подсушава се с домакинска хартия, за да не пръска. Дробът се овкусява със сол и бял пипер. Някой отричат това, но ние го предпочитаме овкусен по време на готвенето. В дълбок тиган се загрява  мазнина, докато това стане, парчетата дроб се овалват в смес от брашно и червен пипер, и се пускат във врящата мазнина. След няколко минути се обръщат с дървена шпатулка от другата страна. Пърженият  дроб се поднася  топъл, с резен лимон.
Така приготвен свинският дроб става много вкусен, сочен и направо се топи в устата.

ДОБЪР АПЕТИТ!








Може да посетите моите  фейсбук страници:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.

2 коментара:

  1. Честого хапваме туй, пърженит Дроб.
    Ма ми се върти в главата да го пробвам на скара.

    ОтговорИзтриване
  2. И на скара ще е вкусен.Опитвала съм на времето,печен дроб на огън,както се казва "на тенекия",когато свекърва ми гледаха животни.Вкусът се помни,цял един живот...

    ОтговорИзтриване