неделя, 22 март 2020 г.

ГЪБЕНА ЧОРБА

Гъбената чорба се приготвя от различни видове гъби, много вкусна и ароматна  е. Готвенето на тази супа изисква минимум време и усилия. Затова я и предпочитаме у дома.








 ПРОДУКТИ:

  • гъби /печурки/ 500 г
  • масло 1/3 пак.от 125 г
  • сок от 1/2 лимон
  • винен оцет 2 с.л.
  • брашно 2 с.л. 
  • прясно мляко 2 ч.ч.
  • гореща вода 3 ч.ч.
  • сол
  • бял пипер
  • мащерка
  • лют пипер
  • растителна мазнина 2 с.л.
  • сушена манатарка стрита 1 с.л.
ПРИГОТВЯНЕ:

Гъбите се измиват и почистват. Нарязват се. В тенджера се слага 500 мл вода, сок от лимон и оцет да заврат. Гъбите се пускат за 5 минути. Изваждат се с решетъчна лъжица. В тиган се разтопява половината от маслото и растителната мазнина, прибавят се гъбите и се пържат няколко минути. В тенджера се слага останалото масло и растителна мазнина, добавя се брашно и се разбърква хубаво, да се запържи брашното. Добавя се прясно мляко, гореща вода, сушената манатарка и гъбите. Чорбата се овкусява със сол, бял пипер и мащерка. Готви се  15 минути.
Гъбената чорба се поднася гореща, с лют пипер и препечени филийки.

ДОБЪР АПЕТИТ!





Може да посетите моите  фейсбук страници:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.

5 коментара:

  1. Определено ще пробвам да я сготва Благодаря за рецептата

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте!!! Да попитам водата с лимона и оцета изхвърля ли се или се добавя след запържването на брашното? Благодаря😉

    ОтговорИзтриване