Интересен вкус - сладък млечен грис и леко кисела мандарина.
Сладкиш от турската кухня, с леки промени и добавки по мой вкус.
Български вариант - съчечетание на мляко с грис и кисел от мандарина.
Две в едно!
ПРОДУКТИ:
ползва се чаша с вметимост 200 мл
- прясно мляко 1 л
- захар 1 ч.
- царевичен грис 1 ч.
- масло 20 г
- кокосови стърготини 2 с.л.
- ванилова захар 1 пак.
- сок от мандарини 2 ч./или сок от портокал/
- нишесте без аромат 2 с.л.пълни
- захар 4 суп.л.
- семе от чиа 1 с.л.
- ядки или каквото имате в наличност
Прясното млякото се сипва в тенджера и се оставя да се затопли. Добавя се захар, грис и се бърка непрекъснато, до сгъстяване на гриса. Внимава се да не загори. Прибавя се ванилова захар, кокосови стърготини и масло и отново се разбърква. След това се изважда от котлона и сипва в мокра тавичка.Заглажда се с шпатула и се оставя да се стегне. Обръща се с чиния, захлюпена над гриса, внимателно.
През това време се измиват мандарините. Те се изцеждат с познатия уред, трябват ни 2 чаши сок от мандарини. Сокът се слага в касерола на котлона, прибавя се нишесте, захар, разбърква се и се оставя да се сгъсти. Накрая се сипват семена от чиа и отново се разбърква. Тази смес се изсипва върху охладения грис, който е придобил формата на тавичката. Украсява се по желание.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Може да посетите моите фейсбук страници:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour
"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар