вторник, 17 март 2020 г.

СЛАДКИШ С ГРИС И МАНДАРИНИ

Интересен вкус - сладък млечен грис и леко кисела мандарина. 
Сладкиш от турската кухня, с леки промени и добавки по мой вкус.
Български вариант - съчечетание на мляко с грис и кисел от мандарина.
Две в едно!



ПРОДУКТИ:
ползва се чаша с вметимост 200 мл
  • прясно мляко 1 л
  • захар 1 ч.
  • царевичен грис 1 ч.
  • масло 20 г
  • кокосови стърготини 2 с.л.
  • ванилова захар 1 пак.
и още:
  • сок от мандарини 2 ч./или сок от портокал/
  • нишесте без аромат 2 с.л.пълни
  • захар 4 суп.л.
  • семе от чиа 1 с.л.
за украса
  • ядки или каквото имате в наличност
ПРИГОТВЯНЕ:

Прясното млякото се сипва в тенджера и се оставя да се затопли. Добавя се захар, грис и се бърка непрекъснато, до сгъстяване на гриса. Внимава се да не загори. Прибавя се ванилова захар, кокосови стърготини и масло и отново се разбърква. След това се изважда от котлона и сипва в мокра тавичка.Заглажда се с шпатула и се оставя да се стегне. Обръща се с чиния, захлюпена над гриса, внимателно.
През това време се измиват мандарините. Те се изцеждат с познатия уред, трябват ни 2 чаши сок от мандарини. Сокът се слага в касерола на котлона, прибавя се нишесте, захар, разбърква се и се оставя да се сгъсти. Накрая се сипват семена от чиа и отново се разбърква. Тази смес се изсипва върху охладения грис, който е придобил формата на тавичката. Украсява се по желание.
ДА ВИ Е СЛАДКО!

























Може да посетите моите  фейсбук страници:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.





Няма коментари:

Публикуване на коментар