петък, 13 март 2020 г.

ЩРУДЕЛ С ТИКВА

Щруделът е тестено сладкарско изделие,
 обикновено свързвано с австрийската национална кухня.
Представлява тестена кора, навита на руло, 
с плънка ,обикновено от настъргани ябълки, орехи и канела. 
Сладкишът се пече и поднася с пудра захар.
Варианти на щрудел има с вишни, кайсии, къпини, тиква
или поръсени с маково семе. 
Правят се също солени варианти – с кисело зеле или спанак.
Думата идва от /на немски: Strudel/
което буквално означава „въртоп“, „водовъртеж“.
Познатият български вариант на щрудел е с
 ябълки, но тук ще ви представя рецепта 
за вкусен домашен щрудел с тиква,
 стафиди, ядки и канела, 
поръсен щедро с пудра захар, 
която впечатли семейството ми.




 ПРОДУКТИ:

  • фини кори за баница 12 бр.
  • орехови ядки 1 каф.ч.
  • белен фъстък 1/2 каф.ч.
  • тъмни стафиди 1/2 ч.ч.
  • настъргана тиква 2 ч.ч.
  • канела 1/3 пак.
  • растителна мазнина 1 каф.ч.
  • ванилова захар 1 пак.
  • пудра захар за поръсване
  • захар 8 с.л.
ПРИГОТВЯНЕ:

Най-напред се смилат ореховите и фъстъчени ядки. 
Тиквата се задушава за 2, 3 минути в 2 супени лъжици растителна мазнина. 
Добавят се стафидите и 2 супени лъжици захар. 
Оставят се да изстинат. 
Корите се разпределят две по две, като всяка от тях се намазва с четчица, с мазнина. 
В долния край на двойката кори се поставя по дължина плънката, с тиква и стафиди. 
Поръсва се с 1 супена лъжица захар, ядки и канела.
Корите се навиват на руло и се поставят в тава, върху хартия за печене. 
По този начин се навиват и останалите кори, поставят се в тавата. 
Общо 6 щрудела се получават. 
Намазват се с растителна мазнина и се пекат за 30 минути в загрята фурна, на 180 градуса. Щом се извадят от фурната се поръсват  щедро с пудра захар.

ДА ВИ Е СЛАДКО!




















Ако  моите рецепти са ви харесали,
може да посетите  фейсбук страниците ми:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"

 https://www.facebook.com/mytasted/

 "Сготви с Таня"

https://www.facebook.com/cookwithtanya.Mytaste/

"Да сготвим нещо вкусно"

 https://www.facebook.com/cookwillingly/

или пък да се включите в кулинарните ни групи

 "Различните вкусове"

https://www.facebook.com/groups/928419507224121/   

                                                         "Край софрата"  

                       https://www.facebook.com/groups/398870647175770/ 

                                         
                                          "Кухня за всеки

https://www.facebook.com/groups/330503414681518


Снимките от този блог са обект на авторско право.    


 

Няма коментари:

Публикуване на коментар