Кюфтета с лук...наричат ги още писюр кюфте или голи сърми.
Често у нас се ползва израза "писюрска работа", набързо свършена работа.
Така и тези кюфтета са бързи, мързеливи, лесни за приготвяне.
Както името подсказва, рецептата е взаимствана от турската кухня,
в която се ползва телешка или агнешка кайма.
Само, че аз ги приготвих със свинско мляно месо, защото така ги предпочитаме у нас.
ПРОДУКТИ:
за кюфтетата:
- свинско мляно месо 500 г
- ориз непълна каф.ч.
- яйце 1 бр.
- лук 1/2 глава
- сол
- чубрица
- магданоз
- черен пипер
- кимион
- олио 1 с.л.
- лук 6,7 глави
- доматено пюре 1 каф.ч./домашно/
- брашно за овалване на кюфтетата
- сол
- червен пипер
- черен пипер на зърна
- дафинов лист 2 бр.
- чесън 1/2 глава
- растителна мазнина
За приготвянето на ястието ползвах стара готварска книжка, на майка ми, с потъмнели страници...даже и началната липсваше. Реших да сготвя ястието, ползвайки рецепта от старата книжка, като леко измених, доближавайки я на моя вкус.
И така смляното месо се омесва с наситнен лук, ориз, яйце, чубрица, сол, олио, кимион, черен пипер, магданоз. От него се оформят топчести кюфтета, които се овалват в брашно. Лукът се нарязва на полумесеци, а морковът се настъргва на ситно ренде. В голям тиган се запържва лука, но много леко, да не кашне. Добавя се моркова. Доматеното пюре се размива в литър гореща вода и се сипва в тигана. Обърква се добре. Прибавят се нарязаните скилиди чесън, черен пипер на зърна, дафинов лист. Изсипва се в тава и се нареждат оваляните в брашно кюфтета. Ако е необходимо се добавя вода, така, че кюфтетата да се покрият. Ястието се пече на 200 градуса, за час. От време на време се обръщат кюфтетата и се обливат в сос.
Става доста апетитно, вкусно и се хареса у нас.
ДОБЪР АПЕТИТ:
Може да посетите моята фейсбук страница
"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/, или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"https://www.facebook.com/groups/398870647175770/ .
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар