вторник, 10 март 2020 г.

КЮФТЕТА С ЛУК / ПИСЮР КЮФТЕ/

Кюфтета с лук...наричат ги още писюр кюфте или голи сърми. 
Често у нас се ползва израза "писюрска работа",  набързо свършена работа. 
Така и тези кюфтета са бързи, мързеливи, лесни за приготвяне. 
Както името подсказва, рецептата е взаимствана от турската кухня,
 в която се ползва телешка или агнешка кайма. 
Само, че аз ги приготвих със свинско мляно месо, защото така ги предпочитаме у нас.


ПРОДУКТИ:
за кюфтетата:
  • свинско мляно месо 500 г
  • ориз непълна каф.ч.
  • яйце 1 бр.
  • лук 1/2 глава
  • сол
  • чубрица
  • магданоз
  • черен пипер
  • кимион
  • олио 1 с.л.
и още:
  • лук 6,7 глави
  • доматено пюре 1 каф.ч./домашно/
  • брашно за овалване на кюфтетата
  • сол
  • червен пипер
  • черен пипер на зърна
  • дафинов лист 2 бр.
  • чесън 1/2 глава 
  • растителна мазнина
ПРИГОТВЯНЕ:

За приготвянето на ястието ползвах стара готварска книжка, на майка ми, с потъмнели страници...даже и началната липсваше. Реших да сготвя ястието, ползвайки рецепта от старата книжка, като леко измених, доближавайки я на моя вкус.
И така смляното месо се омесва с наситнен лук, ориз, яйце, чубрица, сол, олио, кимион, черен пипер, магданоз. От него се оформят топчести кюфтета, които се овалват в брашно. Лукът се нарязва на полумесеци, а морковът се настъргва на ситно ренде. В голям тиган се запържва лука, но много леко, да не кашне. Добавя се моркова. Доматеното пюре се размива в литър гореща вода и се сипва в тигана. Обърква се добре. Прибавят се нарязаните скилиди чесън, черен пипер на зърна, дафинов лист. Изсипва се в тава и се нареждат оваляните в брашно кюфтета. Ако е необходимо се добавя вода, така, че кюфтетата да се покрият. Ястието се пече на 200 градуса, за час. От време на време се обръщат кюфтетата и се обливат в сос.
Става доста апетитно, вкусно и се хареса у нас.
ДОБЪР АПЕТИТ:































Може да посетите моята фейсбук страница
 "Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/, или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"

Снимките от този блог са обект на авторско право.

Няма коментари:

Публикуване на коментар