четвъртък, 5 март 2020 г.

КОПРИВА С ОРИЗ

Копривата е лечебно растение с широко приложение в пролетната кухня.
Тя пречиства и тонизира, с нея могат да се приготвят безброй чайове,
тинктури, запарки, супи, ястия, банички и други.
Коприва с ориз е лесно, много вкусно и практично предложение за всяка домакиня.
Подходящо е за Великденските пости.
Ястието е доста засищащо и дава сили на организма, предвид желязото,съдържащо се в нея.

ПРОДУКТИ:

  • пресни върхарчета от коприва
  • пресен лук 1 връзка
  • млени домати консерва 3 суп.л.
  • ориз балдо1 ч.ч.
  • сол
  • черен пипер
  • червен пипер
  • растителна мазнина
  • пресен джоджен
ПРИГОТОВЛЕНИЕ:
Старателно се почистват и измиват пресните върхарчета. Попарват се за минута,две в гореща вода, след което се измиват със студена вода и отцеждат. Нарязват се на ситно. Водата от попарената коприва се запазва за косата, с нея косата става мека като коприна. Пресният лук се измива и нарязва. Задушава се в мазнина. Добавя се копривата, след нея доматената консерва. Ястието се овкусява със сол,черен и червен пипер и се оставя да поври 10 минути на средна степен на котлона. Прибавя се измития ориз и топла вода 4 ч.ч. Оставя се да се готви докато оризът поеме течността. Прибавя се пресен джожден. Ястието оформих с купичка, добавих встрани кисело мляко, защото така го харесваме и няколки доматчета за цвят. Ястието се сервира топло, но и студено е великолепно на вкус.
ДОБЪР АПЕТИТ!


Може да посетите моята фейсбук страница
 "Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/, или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"

Снимките от този блог са обект на авторско право.

Няма коментари:

Публикуване на коментар