По турска рецепта. Замених телешкото със свинско мляно месо. Добавих резен лимон.
Много нежни, вкусни сармички с уникален вкус!
С една хитринка, която ще разберете, щом прочетете рецептата.
СЪСТАВКИ:
- свинско мляно месо 600 г
- ориз непълна чаена чаша
- лук 1 глава
- листа от цвекло /магнолд/
- сол 1 ч.л.
- черен пипер 1/2 ч.л.
- червен пипер 1 ч.л.
- кимион 1/2 ч.л.
- джоджен 1ч.л.
- доматено пюре 1 ч.л.
- пиперково пюре, леко люто 1 ч.л.
- вода 70 мл
- растителна мазнина 70 мл
- лимон 1 резен
- магданоз китка
Листата на цвеклото се измиват старателно. Жилките се отстраняват с остър нож. Листата се попарват за минута в гореща вода, след което се охлаждат под течаща студена вода. Плънката за сармите се приготвя,като в купа се слага смляното месо, сол, черен пипер, червен пипер, кимион, сух джоджен, нарязаният лук, доматено и пиперково пюре. Прибавя се вода и растителна мазнина /хитринка за разкошни, топящи се в устата сърмички/. Омесва се добре. Листата се навиват на руло, а краищата им,в страни се подвиват навътре. Жилките, които се отделиха от листата се сваряват за 10 минути, изваждат се и се нареждат на дъното на тенджерка, в която ще се готвят сармите. Отгоре се подреждат сармите, слага се лимон, китка магданоз, една чиния обърната обратно, за притискане.
Сармите се варят на бавен огън,за час. При поднасяне може да ги залеете с кисело мляко и запържен червен пипер, в лъжица масло. На кой както му е вкусно.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Може да посетите моите фейсбук страници:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour
"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар