неделя, 22 декември 2019 г.

ТУРСКИ БЮРЕК

Приготвих бюрека под влияние на една екскурзия в Лозенград.Тъй като пристигнахме доста рано, седнахме да закусим в една закусвалня, където приготвяха различни тестени изделия.
Отдавна се канех да опитам прословутия турски бюрек. И не сгреших. Толкова съблазнително изглеждаше на витрината. Поднесоха бюрека с красиви прибори /нож и вилица/, невероятна чиния  и един айрян. Останах очарована от сочния бюрек. Реших да опитам и аз, като закупих всичко необходими продукти от там.


СЪСТАВКИ:
  • одрински, пресни кори, с диаметър 90 см - 3 бр.
  • краве сирене 200 г
  • извара 100 г
  • яйца 4 бр.
  • бакпулвер 1 пак.
  • прясно мляко 2 ч.ч.
  • растителна мазнина 1 ч.ч.
  • джоджен
  • магданоз
ПРИГОТВЯНЕ:

Турският бюрек се приготвя с ръчно теглени кори, но може да се приготви  и с пресни, точени, влажни кори, които се изработват директно пред теб. Ползва се сирене, но моето се случи доста солено и го смесих с извара, тяхно производство. Магданъзът и джодженът се нарязват на ситно. Сиренето се натрошава с вилица и се смесва със зеленийките. В купа се разбиват 3 яйца, добавя се прясно мляко, растителна мазнина и бакпулвер. Тавата се покрива с пекарска хартия, която се намаслява. Слага се първата кора в средата, като краищата и излизат навън. С черпак се сипва от яйчената смес. Слага се втора кора, която се накъсва или се слага набрана
/нагъната/ върху първата, без да излиза от тавата. Залива се с яйчена смес. Натрошеното сирене, объркано със зелениите се разпределя по цялата кора. Слага се трета кора, накъсана. Залива се от сместа. Краищата на първата кора се събират в средата на тавата. Към останалата смес се чуква едно яйце, разбърква се и бюрекът се залива с нея. Вкусният бюрек се пече бавно, на 150 градуса, за час, до приятен загар. След като се извади от фурната, бюрекът се покрива с кърпа и след 5 минути се обръща, за да остане бухнал. Ние бързахме и го разрязахме още топъл. 
Вместо растителна мазнина може да се ползва масло, въпрос на избор.

ДОБЪР АПЕТИТ!






























Може да посетите моите  фейсбук страници:

" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.










Няма коментари:

Публикуване на коментар