вторник, 24 декември 2019 г.

ПЕЧЕН БОБ В ГЛИНЕН СЪД

ПЕЧЕН БОБ В ГЛИНЕН СЪД е традиционно ястие за Бъдни вечер в нашето семейство.
Ето как го приготвям :


СЪСТАВКИ:
  • бял боб 500 г
  • замразени чушки /червени и зелени/ ,нарязани от пакет във фризера
  • сухи чербаджийски чушки 5,6 бр.
  • моркови 2 бр.
  • лук 3,4 глави
  • сушени домати 1/2 каф.ч.
  • доматено пюре 1 с.л.
  • пиперково пюре леко люто 1 ч.л.
  • джоджен
  • сол
  • червен пипер
  • растителна мазнина
ПРИГОТВЯНЕ:

Бобът се накисва от вечерта, измива се и се сварява, но да не се кашне. Лукът и морковите се нарязват и запържват в тиган. Добавят се замразените чушки, а малко по-късно сушените домати, пиперково и доматено пюре. Овкусява се със сол, червен пипер, джоджен. Бобът се изсипва в глинен съд-гювеч, добавя се сместа от тигана, малко от водата, в която се е варил боба, разбърква се и се затваря с капак. Слага се в студена фурна, за да не се пукне глинения съд и се включва фурната. Аз слагам гювеча на средна скара, включвам на вентилатор и пека 40 минути, на 180 градуса. След това капакът се маха и още 10 минути се запича отгоре.

ДОБЪР АПЕТИТ!
















Може да посетите моята фейсбук страница
 "Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/, или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"

Снимките от този блог са обект на авторско право.





Няма коментари:

Публикуване на коментар