ПЕЧЕН БОБ В ГЛИНЕН СЪД е традиционно ястие за Бъдни вечер в нашето семейство.
Ето как го приготвям :
СЪСТАВКИ:
- бял боб 500 г
- замразени чушки /червени и зелени/ ,нарязани от пакет във фризера
- сухи чербаджийски чушки 5,6 бр.
- моркови 2 бр.
- лук 3,4 глави
- сушени домати 1/2 каф.ч.
- доматено пюре 1 с.л.
- пиперково пюре леко люто 1 ч.л.
- джоджен
- сол
- червен пипер
- растителна мазнина
Бобът се накисва от вечерта, измива се и се сварява, но да не се кашне. Лукът и морковите се нарязват и запържват в тиган. Добавят се замразените чушки, а малко по-късно сушените домати, пиперково и доматено пюре. Овкусява се със сол, червен пипер, джоджен. Бобът се изсипва в глинен съд-гювеч, добавя се сместа от тигана, малко от водата, в която се е варил боба, разбърква се и се затваря с капак. Слага се в студена фурна, за да не се пукне глинения съд и се включва фурната. Аз слагам гювеча на средна скара, включвам на вентилатор и пека 40 минути, на 180 градуса. След това капакът се маха и още 10 минути се запича отгоре.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Може да посетите моята фейсбук страница
"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/, или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"https://www.facebook.com/groups/398870647175770/ .
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар