СЪСТАВКИ:
- домашен бройлер 3.500 кг
- ориз балдо непълна чаена чаша
- сушени манатарки 1 с.л.
- лук 1 глава
- стафиди 1 с.л.
- дреболийки от 2 бройлера
- кисело зеле 1/2 зелка
- пиперково пюре 1 ч.л.
- сушени чорбаджийски чушки 3 бр.
- лимонена мащерка 1/2 ч.л.
- чубрица 1/2 ч.л.
- сол
- черен пипер
- кимион
- червен пипер
- дафинов лист 1 бр.
- растителна мазнина
- зелева чорба 150 мл
- вода 150 мл
ПРИГОТВЯНЕ:
Бройлерътсе посолява отвън, отвътре и се оставя настрана. Дреболийките се
почистват и се слагат в тенджера със студена вода. Изпенват се, сваряват се и
се нарязват. Бульонът, който е 150 мл се прецежда и се ползва в плънката за
пилето. Лукът се нарязва и се запържва в мазнина. Добавят се дреболийките, след
тях измития ориз, пиперково пюре, стафиди, една стрита суха чушка, мащерка, чубрица.
Овкусява се със сол, черен пипер и червен пипер. Добавя се бульонът от
сварените дреболии и се оставя да ври. Плънката се охлажда. Бройлерът се
намазва с мазнина, поръсва с червен пипер и чубрица. Напълва се с плънката,
слага се едно зелево листо и се зашива с конец. Нарязва се половин кисела
зелка, слага се в тенджера под налягане и заедно с мазнина, червен пипер и
дафинов лист се вари до готовност
/15 минути/. Една част от зелето се слага на дъното на глинен гювеч.
Бройлерът се поставя върху зелето, завива се с листа, добавя се 150 мл зелева
чорба и 150 мл вода. Гювечът се затваря с капак и се слага в студена фурна, на
средна скара, за 2 часа. След това се маха капака, бройлерът се изважда и се
поставя върху останалото кисело зеле и непоетата плънка. Пече се за още 30
минути, на 180-200 градуса.
Забележка: Ако разполагате с по-голям гювеч бройлерът се пече изцяло в него.
Може да посетите моята фейсбук страница
"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/, или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"https://www.facebook.com/groups/398870647175770/ .
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар