четвъртък, 26 декември 2019 г.

ПЪЛНЕН ДОМАШЕН БРОЙЛЕР ВЪРХУ КИСЕЛО ЗЕЛЕ






СЪСТАВКИ:
  • домашен бройлер 3.500 кг
  • ориз балдо непълна чаена чаша
  • сушени манатарки 1 с.л.
  • лук 1 глава
  • стафиди 1 с.л.
  • дреболийки от 2 бройлера
  • кисело зеле 1/2 зелка
  • пиперково пюре 1 ч.л.
  • сушени чорбаджийски чушки 3 бр.
  • лимонена мащерка 1/2 ч.л.
  • чубрица 1/2 ч.л.
  • сол
  • черен пипер
  • кимион
  • червен пипер
  • дафинов лист 1 бр.
  • растителна мазнина
  • зелева чорба 150 мл
  • вода 150 мл


ПРИГОТВЯНЕ:

Бройлерътсе посолява отвън, отвътре и се оставя настрана. Дреболийките се почистват и се слагат в тенджера със студена вода. Изпенват се, сваряват се и се нарязват. Бульонът, който е 150 мл се прецежда и се ползва в плънката за пилето. Лукът се нарязва и се запържва в мазнина. Добавят се дреболийките, след тях измития ориз, пиперково пюре, стафиди, една стрита суха чушка, мащерка, чубрица. Овкусява се със сол, черен пипер и червен пипер. Добавя се бульонът от сварените дреболии и се оставя да ври. Плънката се охлажда. Бройлерът се намазва с мазнина, поръсва с червен пипер и чубрица. Напълва се с плънката, слага се едно зелево листо  и се зашива с конец. Нарязва се половин кисела зелка, слага се в тенджера под налягане и заедно с мазнина, червен пипер и дафинов лист се вари до готовност
/15 минути/. Една част от зелето се слага на дъното на глинен гювеч. Бройлерът се поставя върху зелето, завива се с листа, добавя се 150 мл зелева чорба и 150 мл вода. Гювечът се затваря с капак и се слага в студена фурна, на средна скара, за 2 часа. След това се маха капака, бройлерът се изважда и се поставя върху останалото кисело зеле и непоетата плънка. Пече се за още 30 минути, на 180-200 градуса.
Забележка: Ако разполагате с по-голям гювеч бройлерът се пече изцяло в него.




























Може да посетите моята фейсбук страница
 "Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/, или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"

Снимките от този блог са обект на авторско право.






Няма коментари:

Публикуване на коментар