сряда, 25 декември 2019 г.

ПОСТНА ПИТКА ЗА БЪДНИ ВЕЧЕР

Традицията повелява на Бъдни вечер във всеки дом да има постна питка.
Да, прави се със сода, но този път ще си омесим със суха мая и пак ще е постна!
Днес ще си приготвим точно такава питка.


СЪСТАВКИ:
  • бяло брашно 600-650 г
  • суха мая 11 г пак.
  • сол 1 с.л.
  • захар 1 ч.л.
  • топла газирана вода 350 мл
  • растителна мазнина 2 с.л. за тестото + 1 за оформяне на тестото + 1 за намазване отгоре
  • оцет 1 ч.л.
  • слънчогледово семе 1 с.л.
  • маково семе 1 ч.л.
  • сусам 1 с.л.

ПРИГОТВЯНЕ:

Количеството брашно се пресява през сито, в купа. Прави се  кладенче в него.
Газираната вода се затопля в микровълнова фурна и брашното се добавя. Прибавя се сол, захар, суха мая, 2 супени лъжици растителна мазнина и 1 ч.л.оцет.
Разбърква се леко с шпатула и се да замесва тестото. Получава се гладко, еластично тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да удвои обема си. След това се намасляват ръцете и тестото се разстила на кухненския плот. С точилка се оформя правоъгълник,който се завива на руло от широката страна. Разрязва се на равни части. Взема се кексова форма, с падащ ринг или тава, която се покрива с хартия за печене. Слага се едно рулце в средата , а останалите се подреждат около него, като се застъпват. Останалите рулца се нареждат прави, пак застъпени, както съм показала на снимката. Оформената питка се покрива с кърпа и се изчаква да втаса. Фурната се загрява на 100 градуса, изключва се и питката се слага на вратичката, на печката за да втаса.След като падне температурата се слага  във фурната /покрита/. Изчаква се пълно до втасване /защото времето ме притискаше/. Втасалата питка се изважда и с четка, напоена в растителна мазнина се намазва. Поръсва се със приготвените семена и се слага в загрята фурна. На дъното на фурната се слага съд с вода, за да не пресъхне питката при печенето. Питката се пече първо на долен реотан, на 200 градуса, за10 минути, след това се намаля на 170 градуса и се пече още 10 минути. Накрая се слага на средна скара, и се пуска вентилатора до пълното изпичане и красив загар. Общо 40 минути, но пак зависи от печката.
Питката се изважда, слага се на скара и тъй като не се ползва яйце, се намазва с растителна мазнина, за лъскавина. Оставя се да изстине и се разчупва.

ДА ВИ Е СЛАДКО!
































Може да посетите моята фейсбук страница
 "Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/, или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"

Снимките от този блог са обект на авторско право.











Няма коментари:

Публикуване на коментар