Традицията повелява на Бъдни вечер във всеки дом да има постна питка.
Да, прави се със сода, но този път ще си омесим със суха мая и пак ще е постна!
Днес ще си приготвим точно такава питка.
СЪСТАВКИ:
- бяло брашно 600-650 г
- суха мая 11 г пак.
- сол 1 с.л.
- захар 1 ч.л.
- топла газирана вода 350 мл
- растителна мазнина 2 с.л. за тестото + 1 за оформяне на тестото + 1 за намазване отгоре
- оцет 1 ч.л.
- слънчогледово семе 1 с.л.
- маково семе 1 ч.л.
- сусам 1 с.л.
ПРИГОТВЯНЕ:
Количеството брашно се пресява през сито, в купа. Прави се кладенче в него.
Газираната вода се затопля в микровълнова фурна и брашното се добавя. Прибавя се сол, захар, суха мая, 2 супени лъжици растителна мазнина и 1 ч.л.оцет.
Разбърква се леко с шпатула и се да замесва тестото. Получава се гладко, еластично тесто. Покрива се с кърпа и се оставя да удвои обема си. След това се намасляват ръцете и тестото се разстила на кухненския плот. С точилка се оформя правоъгълник,който се завива на руло от широката страна. Разрязва се на равни части. Взема се кексова форма, с падащ ринг или тава, която се покрива с хартия за печене. Слага се едно рулце в средата , а останалите се подреждат около него, като се застъпват. Останалите рулца се нареждат прави, пак застъпени, както съм показала на снимката. Оформената питка се покрива с кърпа и се изчаква да втаса. Фурната се загрява на 100 градуса, изключва се и питката се слага на вратичката, на печката за да втаса.След като падне температурата се слага във фурната /покрита/. Изчаква се пълно до втасване /защото времето ме притискаше/. Втасалата питка се изважда и с четка, напоена в растителна мазнина се намазва. Поръсва се със приготвените семена и се слага в загрята фурна. На дъното на фурната се слага съд с вода, за да не пресъхне питката при печенето. Питката се пече първо на долен реотан, на 200 градуса, за10 минути, след това се намаля на 170 градуса и се пече още 10 минути. Накрая се слага на средна скара, и се пуска вентилатора до пълното изпичане и красив загар. Общо 40 минути, но пак зависи от печката.
Питката се изважда, слага се на скара и тъй като не се ползва яйце, се намазва с растителна мазнина, за лъскавина. Оставя се да изстине и се разчупва.
ДА ВИ Е СЛАДКО!
Може да посетите моята фейсбук страница
"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/, или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"https://www.facebook.com/groups/398870647175770/ .
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар