Изключително вкусен десерт!
Изгледах клип на Canan Nefes Hamit Özalpq и останах очарована.
Реших да го приготвя на съпруга си, който обожава мляко
с ориз /за разлика от мен/.
С малка промяна от оригиналната рецепта се получи това.
Ето и рецептата:
ПРОДУКТИ:
прясно мляко 1 л
ориз 1/2 ч.ч.
вода 400 мл
захар 1 ч.ч.
жълтък 1 бр.
царевично нишесте 1 пак.
ванилова захар
ПРИГОТВЯНЕ:
Оризът се слага в тенджера с 400 мл вода и се
оставя на котлона /на средна степен/, да ври, до попиване на водата.
Отделя се 200 мл от прясното мляко и се оставя настрана.
Към омекналия ориз се добавя 800 мл прясно мляко
и чаша захар, така ври при непрекъснато бъркане.
Към отделеното 200 мл прясно мляко се добавя един
жълтък, нишесте, ванилова захар
и се разбърква с тел, до гладка смес.
Тази смес се добавя на струйка към врящото мляко.
Бърка се непрекъснато, до сгъстяване.
Готовото мляко с ориз се насипва в купички,
които се поставят в тава с вода, достигаща средата на купичките.
Отгоре се поръсва със кристална захар,
която се карамелизира при печенето и
дава хубав загар на млякото с ориз.
Слага се да се пече на горен реотан,
на 250 градуса за 5,6 минути.
ДА ВИ Е СЛАДКО:
Може да посетите моите фейсбук страници:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour
"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар