сряда, 27 ноември 2019 г.

МЛЯКО С ОРИЗ НА ФУРНА

Изключително вкусен десерт!
Изгледах клип на Canan Nefes Hamit Özalpи останах очарована.
Реших да го приготвя на съпруга си, който обожава мляко
 с ориз /за разлика от мен/.
С малка промяна от оригиналната рецепта се получи това.
Ето и рецептата:






ПРОДУКТИ:

прясно мляко 1 л
ориз 1/2 ч.ч.
вода 400 мл
захар 1 ч.ч.
жълтък 1 бр.
царевично нишесте 1 пак.
ванилова захар

ПРИГОТВЯНЕ:

Оризът се слага в тенджера с 400 мл вода и се 
оставя на котлона /на средна степен/, да ври, до попиване на водата.
Отделя се 200 мл от прясното мляко и се оставя настрана.
Към омекналия ориз се добавя 800 мл прясно мляко
 и чаша захар, така ври при непрекъснато бъркане.
Към отделеното 200 мл прясно мляко се добавя един 
жълтък, нишесте, ванилова захар
и се разбърква с тел, до гладка смес.
Тази смес се добавя на струйка към врящото мляко.
Бърка се непрекъснато, до сгъстяване.  
Готовото мляко с ориз се насипва в купички,
които се поставят в тава с вода, достигаща средата на купичките.
Отгоре се поръсва със кристална захар, 
която се карамелизира при печенето и 
дава хубав загар на млякото с ориз.
Слага се да се пече на горен реотан,
на 250 градуса за 5,6 минути.

ДА ВИ Е СЛАДКО:











































Може да посетите моите  фейсбук страници:


 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.

Няма коментари:

Публикуване на коментар