петък, 6 септември 2019 г.

АРПА ФИДЕ С ПИЛЕШКО

Арпа фиде, наричано още орзо или критараки.
Вид макаронено изделие, а не разновидност на ориза.
На външен вид прилича на едър ориз, произвежда се от ечемик и е популярно в Гърция и Италия, където е неразделна част от Средиземноморската кухня.
Арпа фидето често се използва при приготвянето на супи, ястия или като гарнитура.
Ето как го приготвих по мой вкус.


ПРОДУКТИ:
пилешко бон филе 400 г
арпа фиде 1 ч.ч.
червена чушка
зелена чушка
лук 2 глави
чесън 2 скилидки /пресовани/
гъби печурки 150 г
чери домати 6,7 бр.
сол
олио
черен пипер
магданоз
вода 5 ч.ч.

ПРИГОТВЯНЕ:

Нарязваме пилешкото месо на хапки.
Измиваме и почистваме зеленчуците.
Нарязваме лука на ситно, чушките на колелца, гъбите на резени.
Запържваме пилешкото в тиган, до златист цвят.
Изваждаме. Запържваме чушките съвсем леко.
Изваждаме.По същия начин гъбите, 
чесъна, овкусяваме със сол и черен пипер.
Добавяме арпа фиде 1 ч.ч. и 5 ч.ч. вода.
Прехвърляме в глинена тавичка,
добавяме чери доматки и печем 
около 40 минути, на 180 градуса,
докато арпа фидето поеме целия бульон.
Поднасяме с нарязан магданоз и чаша бяло вино.

ДОБЪР АПЕТИТ!




Може да посетите моята фейсбук страница "Вкусно с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,или пък да се включите в кулинарните ни групи "Различните вкусове" https://www.facebook.com/groups/928419507224121/ и "Край софрата"https://www.facebook.com/groups/398870647175770/ .



Снимките от този блог са обект на авторско право.


Няма коментари:

Публикуване на коментар