Имамбайлдъ е постно ястие, типично за Балканската и по-скоро турската кухня. Представлява пълнени патладжани с моркови, домати, лук и чесън. За подправки се използват целина, магданоз, лимон и дафинов лист. Пече се на фурна, но се консумира студено.
Името на гозбата означава на турски "имамът припадна"
/от възхищение/. Има такава легенда, според която един висш духовен сановник припаднал от възхищение, щом опитал вкусното ястие.
Вижте как го приготвих аз.
ПРОДУКТИ:
- патладжани 2 бр.
- зелена чушка 1 бр.
- лук 2 бр.
- червен лук 1 лр.
- домати 3 бр.
- чесън 2 глави
- моркови 3,4 бр.
- брашно
- магданоз
- сол
- черен пипер
- дафинов лист
- кимион
- олио
Всички зеленчуци се измиват. Патладжаните се разполовяват, посоляват се и се оставят настрани да си пуснат горчивината, след което се изплакват и подсушават.
Лукът и чушката се режат на ситно, доматите на кубчета, морковите на колелца. Патладжаните се овалват в брашно и се пържат, изваждат се върху домакинска хартия. Останалите зеленчуци, заедно с дафиновия лист се задушават в тенджера, за около 10 минути. Патладжаните се нареждат в тава, върху тях се изсипва задушената плънка, която е овкусена със сол, черен пипер, кимион. Запичат се на фурна с вентилатор, за 15-20 минути, на 180 градуса.
Поръсват се с пресен магданоз.
Ястието е вкусно както топло, така и студено.
Ние го предпочитаме студено.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Може да посетите моите фейсбук страници:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" https://www.facebook.com/mytasted/?modal=admin_todo_tour
"Сготви с Таня" https://www.facebook.com/mytasted/notifications/,
" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар