неделя, 11 август 2019 г.

ИМАМБАЯЛДЪ

Имамбайлдъ е постно ястие, типично за Балканската и по-скоро турската кухня. Представлява пълнени патладжани с моркови, домати, лук и чесън. За подправки се използват целина, магданоз, лимон и дафинов лист. Пече се на фурна, но се консумира студено.
Името на гозбата означава на турски "имамът припадна"
/от възхищение/. Има такава легенда, според която един висш духовен сановник припаднал от възхищение, щом опитал вкусното ястие.
Вижте как го приготвих аз.


ПРОДУКТИ:


  • патладжани 2 бр.
  • зелена чушка 1 бр.
  • лук 2 бр.
  • червен лук 1 лр.
  • домати 3 бр.
  • чесън 2 глави
  • моркови 3,4 бр.
  • брашно
  • магданоз
  • сол
  • черен пипер
  • дафинов лист
  • кимион
  • олио
ПРИГОТВЯНЕ:

Всички зеленчуци се измиват. Патладжаните се разполовяват, посоляват се и се оставят настрани да си пуснат горчивината, след което се изплакват и подсушават.

Лукът и чушката се режат на ситно, доматите на кубчета, морковите на колелца. Патладжаните се овалват в брашно и се пържат, изваждат се върху домакинска хартия. Останалите зеленчуци, заедно с дафиновия лист се задушават в тенджера, за около 10 минути. Патладжаните се нареждат в тава, върху тях се изсипва задушената плънка, която е овкусена със сол, черен пипер, кимион. Запичат се на фурна с вентилатор, за 15-20 минути, на 180 градуса.
Поръсват се с пресен магданоз.
Ястието е вкусно както топло, така и студено.
Ние го предпочитаме студено.
ДОБЪР АПЕТИТ!





Може да посетите моите  фейсбук страници:

" Готви Българско" https://www.facebook.com/gotvibalgarsko/

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.



Няма коментари:

Публикуване на коментар