неделя, 4 август 2019 г.

МАРИНОВАНИ ЧЕРИ ДОМАТИ

Името "чери" домати идва от английски, в превод означава череша.
Нашите чери домати тази година, досущ приличат на череша, по своите размери.
Чери доматите навлязаха бързо в нашето меню.
Освен, че са много красиви на вид, те изглеждат добре и в буркани.
Сушените чери домати могат да се ползват във всяка една рецепта, независимо дали е салата, супа, основно.
Най-добрият начин за сушене е естествената светлина на слънцето, за няколко дни доматите са готови.
Този път суших доматите в слабо загрята фурна, след което мариновах в бурканче.




ПРОДУКТИ:
  • чери домати
  • сол
  • босилек /сушен/
  • зехтин
  • чесън 3, 4 скилиди
ПРИГОТВЯНЕ:

Първата стъпка е правилно да изсушим чери доматите.
За тази цел те се измиват и подсушават с домакинска хартия. Разполовяват се и се нареждат в тава, върху хартия за печене. Посоляват се. Слагат се на 80 градуса, да се сушат, за около 4 часа, във фурна с вентилатор. Разбира се времето на сушене зависи от големината и сочността на доматите, както и от всяка фурна.
При мен чери доматките бяха дребнички, но поне са домашни. Към средата на сушенето доматите се обръщат и сушенето продължава. Щом са готови, фурната се изключва и доматите се оставят там да изстинат. След това се редят в бурканчета, заедно с чесън и босилек, доливат до горе със зехтин. Затварят се и се държат на хладно.
Моите бурканчета съхранявам в хладилника, на най-долния рафт. Като ми потрябват си вземам и отново затварям буркана. 
Интересното е, че зехтинът поема от ароматите на доматите, чесъна и босилека, и след известно време, щом привършат доматите той може да се ползва за овкусяване на различни салати, пици и други.
ДОБЪР АПЕТИТ!






Ако са ви допаднали моите простички и лесни за приготвяни рецепти 
може да се абонирате за кулинарния ми блог 

а също и да посетите фейсбук страницата:
"МОЯТ ВКУС /my taste/" 

 или пък да се включите в кулинарните ни групи
 "Различните вкусове"
"Край софрата"

Снимките от този блог са обект на авторско право.

Няма коментари:

Публикуване на коментар