Името "чери" домати идва от английски, в превод означава череша.
Нашите чери домати тази година, досущ приличат на череша, по своите размери.
Чери доматите навлязаха бързо в нашето меню.
Освен, че са много красиви на вид, те изглеждат добре и в буркани.
Сушените чери домати могат да се ползват във всяка една рецепта, независимо дали е салата, супа, основно.
Най-добрият начин за сушене е естествената светлина на слънцето, за няколко дни доматите са готови.
Този път суших доматите в слабо загрята фурна, след което мариновах в бурканче.
ПРОДУКТИ:
- чери домати
- сол
- босилек /сушен/
- зехтин
- чесън 3, 4 скилиди
Първата стъпка е правилно да изсушим чери доматите.
За тази цел те се измиват и подсушават с домакинска хартия. Разполовяват се и се нареждат в тава, върху хартия за печене. Посоляват се. Слагат се на 80 градуса, да се сушат, за около 4 часа, във фурна с вентилатор. Разбира се времето на сушене зависи от големината и сочността на доматите, както и от всяка фурна.
При мен чери доматките бяха дребнички, но поне са домашни. Към средата на сушенето доматите се обръщат и сушенето продължава. Щом са готови, фурната се изключва и доматите се оставят там да изстинат. След това се редят в бурканчета, заедно с чесън и босилек, доливат до горе със зехтин. Затварят се и се държат на хладно.
Моите бурканчета съхранявам в хладилника, на най-долния рафт. Като ми потрябват си вземам и отново затварям буркана.
Интересното е, че зехтинът поема от ароматите на доматите, чесъна и босилека, и след известно време, щом привършат доматите той може да се ползва за овкусяване на различни салати, пици и други.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Ако са ви допаднали моите простички и лесни за приготвяни рецепти
може да се абонирате за кулинарния ми блог
а също и да посетите фейсбук страницата:
"МОЯТ ВКУС /my taste/"
или пък да се включите в кулинарните ни групи
"Различните вкусове"
"Край софрата"
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар