САЛВИЯ - наричат я още билка за столетници. Още градински чай, божигробски босилек, теменче, рожково биле, а името и в превод буквално означава здраве, лековит. Заради силния си аромат салвията намира приложение в кулинарията като подправка. Обикновено я ползват при приготвяне на телешко и свинско месо, на различни видове паста, тя придава уникален вкус на салатите, за ароматизиране на тестени изделия.
Днес аз реших да опитам вкуса и в гювече, в което сложих сирене, шпеков колбас и шунка, домат, чушка и яйце.
Невероятен вкус !
ПРОДУКТИ:
за 2 бр.гювечета
- краве сирене 200 г
- пражка шунка 100 г
- шпеков салам 100 г
- домати 3,4 бр. в зависимост от големината им
- зелена чушка /долма/ 1 бр.
- салвия 2 листенца
- чубрица на вкус
- масло
- яйца 2 бр.
Нарежете доматите на колелца /добре е да се обелят/, а чушката на ленти. Нарежете шпековият салам и шунката на по едри парченца. Намаслете гювечетата. Започнете с реденето на продуктите - домат, шпеков салам, сирене, домат, шунка, домат, по края реченчета чушка. Сложете по лист салвия и натиснете да се скрие, поръсете с чубрица. Печете на 200 градуса за 20 минути ,без капак. Чукнете по едно яйце и запечете още 10 минути.
ДОБЪР АПЕТИТ!
Може да посетите моята фейсбук страница "Вкусно с Таня",или пък да се включите в кулинарните ни групи "Различните вкусове" и "Край софрата".
Снимките от този блог са обект на авторско право.
Няма коментари:
Публикуване на коментар